A Hit Gyülekezetének támogatói idén is a legszegényebbek között vannak, és fogynak

A Hit Gyülekezetének támogatói idén is a legszegényebbek között vannak, és fogynak

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze a kormány és az egyház között létrejött új, átfogó szerződés aláírásán a Karmelita kolostorban 2020. július 24-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Május végén a Szegény hívek gazdag papja című cikkünkben megírtuk: bár az egyházak gazdálkodása a jelenlegi törvénykezés értelmében a magyar társadalom egyik legkevésbé átlátható szegmense, az egyszázalékos felajánlások révén jól következtethetünk híveik anyagi helyzetére. A nagyobb, legalább ötezer felajánlást begyűjtő egyházakat felsorolva 2019-ben a leggazdagabbak a Mazsihisz támogatói (átlag 7057 forint/fő) voltak, a nagy felekezetek közül a reformátusok átlagban fejenként 5093, a katolikusok 5051 forintot juttattak adójukból a saját egyházuknak. A lista végén nagyon leszakadva a Hit Gyülekezetének támogatói állnak: adójuk egy százaléka átlagosan csak 2848 forint/fő. Hasonló adatot találtunk 2018-ban is, ott is sereghajtók, ráadásul még kisebb összeggel, fejenként alig 2545 forinttal.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön közzétette a személyi jövedelemadó egy százalékos felajánlásában részesült, úgynevezett technikai számos kedvezményezettek listáját 2020-ból. Ezek szerint a tavalyi adónkból összesen 115 vallási közösséget támogathattunk (tavaly csak harmincegyet!), összesen végül 7,8 milliárd forint értékben – ez százmillióval nagyobb összeg, mint tavaly. Összesen 1 388 955 ember rendelkezett az adójáról valamely egyházi közösség javára. 

A katolikus egyház továbbra is nyomasztó fölényben van: idén 708 237 adózótól 3 milliárd 939 millió forintot kapnak, ráadásul az őket támogató emberek száma 74 ezerrel nőtt egy év alatt. A katolikus felajánlók átlagban fejenként 5 561 forintot adtak egyházuknak. A második legnagyobb közösség a reformátusoké, itt 293 ezer fő 1,644 milliárdnyi adót ajánlott fel, átlagban 5 615 forintot. Az evangélikusoknál 80 ezer fő 478 millió forintról rendelkezett (átlag 5 957 forint), a Krisnásoknál pedig 71 470 fő 448 milliót juttatott a közösségnek (átlagosan 6 268 forint). Magyarországon legalább tíz buddhista közösség kapott technikai számot, ezeknek összesen több mint ötvenezer fő ajánlotta fel az adója egy százalékát, összesen 308 millió forintot juttatva egyházaiknak. Az izraelita közösségekből (négyen is kaptak önálló technikai számot) összesen 15 314 adózó rendelkezett 113 millió forintról, és itt a legmagasabb az átlag, 7 363 forint.

A Hit Gyülekezete megint a lista végén kullog, az átlagos felajánlást tekintve alig fejenként 3 450 forinttal – összesen 40 438 fő rendelkezett 139,5 millió adóforintról. Érdekesség, hogy a legtöbb egyházzal ellentétben Németh Sándor hívei fogynak: felajánlóik hat százaléka elpárolgott egy év alatt. 

Az alacsony átlag azért is nagyon meglepő, mert a H GY-ből korábban kivált Budapesti Autonóm Gyülekezet 710 híve összesen 4,1 millió forintról döntött, közel kétszer akkora átlagot hozva, mint korábbi közösségük hívei. A baptista felajánlók (39 864 fő) ugyan közel hatszázzal kevesebben vannak, mint a hitgyülisek, mégis százmillióval nagyobb összegről rendelkeztek, és így értelemszerűen az átlaguk is jelentősen nagyobb (fejenként 5 882 Ft.) 

Múltkori cikkünkben megírtuk: Németh Sándor vezető lelkész vagyoni helyzete egyáltalán nincs összhangban a hívek anyagi lehetőségeivel. A III. kerületben fényűző, többszintes villát birtokol, és „elprivatizálta”, magánvagyonává tette a korábban a kisegyház tulajdonában lévő ATV kereskedelmi televíziót, valamint több nagy értékű ingatlant is.