A hivatali vesztegetés gyanúja miatt kirúgott államtitkár utódja is vádlott lett

A hivatali vesztegetés gyanúja miatt kirúgott államtitkár utódja is vádlott lett

Fotó: Shutterstock

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amikor 2020 decemberében bilincsben vitték el Nagy János földügyekért felelős helyettes államtitkárt hivatali vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt, utódjául azt az osztályvezetőt nevezték ki, aki – mint később kiderült – Nagy tettestársa lehetett – tudta meg a 24.hu.

Nagy János menesztése után Gyüre Anitát bízták meg a helyettes államtitkári feladatokkal, de csak két hónapig volt a posztján. Tavaly február 12-én jött ugyanis az újabb miniszterelnöki határozat a Magyar Közlönyben, ezúttal a felmentéséről. Arról, hogy miért bocsátották el posztjáról, nem jelent meg indoklás. Most viszont kiderült, hogy mi lehetett az ok.

Mint a portál most megtudta, Gyüre Anita ellen is büntetőeljárás folyik. Tavaly júniusban emeltek vádat az ügyben, a múlt héten pedig már a Fővárosi Törvényszék előtt volt jelenése Gyüre Anitának harmadrendű vádlottként Nagy Jánossal együtt, mivel megtartották az előkészítő tárgyalást. A bűncselekmény idején Gyüre Nagy János közvetlen irányítása alatt osztályvezetőként dolgozott a tárcánál. Egy vállalkozóval összejátszva trükközhettek egy tanulmányírással: abban állapodtak meg, hogy valódi verseny nélkül, a Nagy János által meghatározott nyertes cég helyett az osztályvezető írta volna meg a tanulmányt, a vállalkozónak kifizetett tízmillió forinton pedig hárman megosztoztak volna, de végül visszavonták a pályázatot. Az ügyészség Gyüre Anitát hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével vádolja, amit Nagy János társtetteseként követett el.

A bíróság előtt sem Nagy, sem Gyüre Anita nem ismerte be bűnösségét, ezért tárgyalni fogják az ügyüket. Nagy János a vádirat szerint az agrártámogatásokkal is visszaélt, amikor megállapodott egy vállalkozóval, hogy 830 millió forintos vissza nem térítendő támogatáshoz segíti cégét, ő pedig 5 százalékos üzletrészt kért és kapott a cégben.

A Transparency International jogi igazgatója, Ligeti Miklós szerint „nagyon lukacsos lehet a védőháló, ha ilyen orbitális hibát követtek el” a kormányzatban.