A honvédelmi bizottságot is megjárta a szociális törvény tervezett módosítása

A honvédelmi bizottságot is megjárta a szociális törvény tervezett módosítása

Ungár Péter és Kanász-Nagy Máté a honvédelmi bizottság ülésén (Forrás: Ungár Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Országgyűlés plenáris ülésén lezajlott 22 órás vita után a parlament honvédelmi bizottságát is megjárta a szociális törvény tervezett módosítása, ám a kérdést napirenden tartó LMP szerint most sem kaptak érdemi válaszokat. A testületi ülésen Kósa Lajos még szövegértelmezésbe is belement.

A szociális törvény átírása a „Magyarország biztonságát szolgáló egyes törvények módosításáról” nevet viselő salátatörvényben szerepel, ez indokolja, hogy a honvédelmi bizottságban tűzték napirendre. Az LMP már előzőleg kérte, hogy Kósa Lajos fideszes elnök hívja meg a szektorban érintett civil szervezeteket, ezt azonban a kormánypárti politikus nem tette meg. Habár a bizottságnak nincs LMP-s tagja, azt lehetővé tette, hogy Ungár Péter és Kanász-Nagy Máté is bent legyen a vitán.

Az ülésen Ungár Péter és az MSZP-s Harangozó Tamás is kifogásolta a tervezett módosítást, amelynek lényege, hogy az egyén szociális biztonságáért elsősorban önmaga lenne felelős. Ha önellátásra nem képes, akkor a hozzátartozó kötelessége segíteni rajta, ha a család is tehetetlen, akkor a feladat a lakhely szerinti önkormányzatra, ha ott sincs pénz és erőforrás, az állam által támogatott karitatív szervezetekre hárul. Végül, a felsorolás ötödik helyén az állam következik, és ha minden kötél szakad, ellátja a rászoruló személyt.

– A kérdések viszonylag egyszerűek: miért vonul ki az állam a szociális ellátórendszerből és miért hárítja, illetve taszítja le az állami felelősséget? Miért mondja ki a Fidesz nyíltan, hogy segíts magadon, mert az állam nem segít? – tette fel a kérdéseket mindezek kapcsán Ungár Péter.

Kósa Lajos sem hagyta szó nélkül az ellenzéki felszólalókat és szóvá tette, hogy gyakran úgy emlegetik, mintha az állam kivonulna a szociális ellátásból. Pedig szerinte arról van szó, hogy amennyiben a család, az önkormányzat és a karitatív szervezetek nem tudnak segíteni, akkor ugyanúgy állami kötelezettség az ellátás. Ungár Péter szerint ugyanakkor egy jóléti államban nem az utolsó mentsvárnak kellene lennie az államnak, hanem az alapvető feladataként kellene tekintenie a szociális szektorra.

A törvény tervezett módosítása miatt az ellenzéki pártok korábban obstrukció eszközéhez nyúltak: a múlt szerdán délelőtt elkezdődött vitát elhúzták másnap reggelig, így akarták rá felhívni a figyelmet. Több szakmai szervezet is bírálta az elképzeléseket, a Szociális Munkások Demokratikus Szakszervezetének elnöke például azt mondta a Magyar Hangnak, hogy a szegénytörvények korszakát idézik a tervezett módosítások.