A II. kerület nem zár be intézményeket, de takarékossági lépéseket tesznek

A II. kerület nem zár be intézményeket, de takarékossági lépéseket tesznek

Őrsi Gergely

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A II. kerület és intézményeinek energiaellátása biztonságban van – nem zárunk be intézményeket, de takarékossági lépéseket már tettünk – számolt be róla Őrsi Gergely polgármester. 

Mint írta, az önkormányzata még idejében kötött kedvező és előrelátó szerződést az energiavásárlásáról, melynek értelmében 2023 márciusáig előre meghatározott módon és kedvező áron szerezhetik be az energiát. – Az energiaválság semmilyen formában sem érintheti bölcsődéinket, óvodáinkat, szociális és egészségügyi intézményeinket, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez így is maradjon, az ellátás és a szolgáltatás fennakadás nélkül biztosítható legyen télen is – mondta. 

Ettől függetlenül a kerület is takarékoskodásba kezd, így már nyáron sem lehetett 25 foknál hidegebbre hűteni irodáikat, télen pedig maximum 21 fokra fűthető a polgármesteri hivatal. A legnagyobb energiafelhasználójuk az uszoda, melynek havi áram- és gázszámlája jelenlegi beszerzési áron is meghaladja a havi 10 millió forintot. Viszont az uszodát sem zárják be, és abban bízunk, hogy a környéken bezáró uszodák látogatói hozzájuk fognak járni, így a nagyobb látogatószám segíti az uszoda üzemelését.

– A Fény Utcai Piac az egyetlen kivétel, ahol nem vásárolhatnak rögzített áron, és ott az előzetes ajánlatkérések alapján jelentős, akár 10-14 szeres drágulással is számolni kell a gáz esetében októbertől. A társasházként üzemelő piac tulajdonosai azonban úgy döntöttek, hogy egy bankfiók kivételével nem fognak gázt használni, így még takarékoskodni is tudnak a rezsiköltségen – részletezte Őrsi.

Egyebek mellett a kerület emelni fogja a lakhatási támogatás havi összegét. Ezt eddig három jövedelemsáv alapján állapították meg, amely alapján havi 6000, 7000 vagy 9000 Ft támogatást adtak. – A módosítás alapján a támogatás összege az alacsonyabb jövedelműek esetén havi 13 000 Ft-ra, a magasabb jövedelműek esetében pedig havi 10 000 Ft-ra emelkedik. A támogatásra való jogosultság jövedelemhatára, ha többtagú a háztartás, 71 250 Ft-ról 91 200 Ft-ra, egyedülálló vagy gyermeket nevelő egyedülálló személy esetében pedig 79 800 Ft-ról 99 750 Ft-ra emelkedik.

Címkék: Őrsi Gergely