A Jobbik is beáll Puzsér Róbert mögé

A Jobbik is beáll Puzsér Róbert mögé

(Fotó: Katona Mariann/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Jobbik is támogatja Puzsér Róbert főpolgármester-jelöltségét. A tájékoztatón részt vett a publicista mellett a Jobbik elnöke és elnökhelyettese, Sneider Tamás és Gyöngyösi Márton, illetve a nemrég budapesti elnökké választott Bencsik János. A Puzsér Róbert mögé korábban már felsorakozott LMP részéről pedig a két társelnök, Demeter Márta és Keresztes László Lóránt, illetve fővárosi elnökük, Moldován László képviselteti magát.

https://www.facebook.com/hang.hu/videos/2915775675313482/

Puzsér Róbert „Sétáló Budapest” víziója beillik az LMP zöldpárti jellegébe – erről beszélt a sajtótájékoztatón Demeter Márta, aki szerint arról kell beszélni, hogyan lesz végre Magyarországnak zöld fővárosa. Tömegessé váltak a fakivágások, „a fővárosi lakosok körül elfogyott a levegő”, Puzsér programjával viszont szerinte garantálható az élhető és megújuló Budapest. „Az LMP megtette az első fontos lépést Tarlós István főpolgármester lemondásához” – értékelte a Puzsér mögé való beállást.

A zöld program mentén kérte a publicista a centrum erőinek támogatását – értékelt Keresztes László Lóránt, aki hozzátette, a párt is segít a program kidolgozásában, és részt vesznek majd aktívan a kampány során.

A mai esemény egyik nóvuma, hogy a Jobbik itt van az asztalnál, és megállapodást írunk alá Puzsér támogatásáról – erről már Sneider Tamás számolt be, aki szerint erre az új pólusra szüksége van Magyarországnak. A legfontosabb célkitűzésük a Fidesz hatalmát megtörni az önkormányzati választásokon, akár egyedül indulva, akár különböző együttműködések révén.

„Amolyan rendőri szelepként kívánunk ott lenni ezekben az önkormányzatokban, azokban az önkormányzatokban, ahol többségbe kerül a Jobbik vagy az ellenzék” – tette hozzá, a korrupciót és a szegénységet ostorozva, amik szerinte kéz a kézben járnak. A párt számára mind az LMP, mind Puzsér személye garancia arra, hogy Budapesten a korrupcióellenes küzdelmet meg tudják valósítani. Rövid személyes megjegyzésként hozzáfűzte: ő nem budapesti lakos, nála a Mátrában kiváló a levegő, de minden héten, amikor a fővárosba érkezik, fuldokolva lép be ő és a családja.

A három oldalú politikai megállapodás részleteit már Bencsik János fővárosi elnök jelentette be. Támogatják Puzsér kampányát is, ebben a két párt egymással egyeztetve fog részt venni. A zárórendelkezések közt van, hogy nyitva tartják a felek bármely szervezet csatlakozását, valamint június 30-ával átnézik újra a megállapodást. „Szemben a XX. századi pártok gyakorlatával, amelyek szerint a megállapodás zárt ajtók mögött történik, mi itt ezt a sajtó előtt írjuk alá” – tette hozzá.

„Most emelkedünk a kurzusok fölé, mert a kurzusok között hegy tornyosul. Most az lesz a feladatunk, hogy hidat ácsoljunk a kurzusok közé. Ez a centrum” – mondta Puzsér, aki elmondása szerint a szélsőségek felé nem, csak a mérsékelt erők irányába nyitott. „A centrum megszületett, de még mindig várja, hogy a Momentum megforduljon a kárhozat útján, és ne legyen belőle új SZDSZ, Párbeszéd vagy Együtt” – tette hozzá. A centrumnak szerinte ügye van, ez pedig életünk minősége. Személyekről, pozíciókról, céges felügyelőbizottsági helyekről nem beszéltek, ez pedig büszkévé is teszi, mert azt látja, hogy „a régi baloldalnak nincs egyetlen ügye sem, viszont minden személyi kérdés lassan eldől”. Új politikai minőség megteremtését nevezte fontosnak.

Az EchoTV arról kérdezte Puzsért, mit szól a Jobbiknál jelen lévő „antiszemita botrányokhoz”, és ezek mennyire zavarják őt. „Mennyire zavar, hogy a Jobbik egyre kevésbé fasiszta? Önöket zavarja. Önöket mennyire zavarja, hogy a Mi Hazánk fasiszta? Mi a probléma a Jobbikkal? Hogy fasiszta párt, buzipárt vagy csicskapárt? Mert mindegyik nem lehet igaz” – mondta Puzsér. A centrumhoz való csatlakozás szerinte jelzi, hogy a Jobbik megváltozott. Ha olyat tapasztal, hogy a Jobbik szélsőséges lesz, azzal a párt szerinte kiiratkozik a centrumból, de ez ugyanúgy vonatkozik az LMP-re és más jelölő szervezetre is elmondása szerint. Csak Orbán Viktor, Gyurcsány Ferenc és Molnár Zsolt szeretné, hogy a centrum megfogyatkozzon – mondta. A Momentumot viszont továbbra is potenciális centrumpártnak tartja, ami a 2010 utáni korszakhoz tartozik. Szeretné, ha az „identitásvesztésből a Momentum visszafordulna”. Amíg a párt nem jelenti ki, hogy Karácsony Gergelyt támogatja, addig reménykedik.