A jogállamiságról is tárgyalt Orbán Viktor és Ursula von der Leyen

A jogállamiságról is tárgyalt Orbán Viktor és Ursula von der Leyen

Brüsszelben tárgyalt Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke 2021. április 23-án a helyreállítási alapról. (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel tárgyalt pénteken Orbán Viktor Brüsszelben − derült ki a miniszterelnök közösségi oldalán közzétett bejegyzéséből. Sajtóhírek szerint az uniós helyreállítási és ellenálló-képességi terv keretének hazai felhasználásáról készültek tárgyalni. 

Ursula von der Leyen Twitter-bejegyzésének tanúsága szerint a helyreállítási alapon kívül szó volt az aktuális koronavírus-helyzetről, a gazdaság helyreállítására irányuló erőfeszítésekről és a nemzeti helyreállítási tervről, az EU zöld megállapodásának végrehajtásáról, a jogállamisági jelentésről, valamint globális és nyugat-balkáni ügyekről.

Minden tagállamnak még ebben a hónapban be kell nyújtania az Európai Bizottságnak a nemzeti tervét, amelyet a testületnek két hónapon belül véleményeznie kell, majd ennek alapján, további egy hónap elteltével a tagállamok tanácsának kell az áldását adnia valamennyi nemzeti tervre.

A magyar kormánytervezet szerint a mintegy 5800 milliárd forintot kilenc fő fejlesztési komponensre költené, amelyek között szerepel egyebek mellett a demográfiai és köznevelési terület, az egyetemek megújítása, a fenntartható zöld közlekedés és az egészségügy is.

Ujhelyi István egy feljegyzést küldött Ursula von der Leyennek, amelyben a szocialista EP-képviselő figyelmeztette az elnököt az uniós helyreállítási források felhasználásáról szóló magyar kormányzati terv hiányosságaira. Többek között a társadalmi egyeztetés hiányát rótta fel, és megemlítette, hogy a kormányzati dokumentum mindössze három bekezdésben foglalkozik a magyar társadalom átfogó jövőjét érintő kérdésekkel, érdemi jövőképet nem rajzol fel a tervezet. 

Ujhelyi arra is kitért, hogy Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában még arról beszélt, „nem akar igazából tárgyalni semmiről”.

A magyar terveket bírálta már a Transparency International Magyarország, amely szerint Helyreállítási Terv az ügyészség „együttműködési rendszereivel”, a bírói függetlenség „megerősítésével”, a közbeszerzési rendszer hatékonyabbá tételével és az egészségügyi hálapénz visszaszorításával kapcsolatos megállapításai hiányosak.

A Magyar Természetvédők Szövetsége pedig az energiával kapcsolatos részben talált fájó hiányokat.