A „jóvátétel” programját ismertette Karácsony Gergely

A „jóvátétel” programját ismertette Karácsony Gergely

Karácsony Gergely (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyszeri, félmillió forintos támogatás az egészségügyi és szociális dolgozóknak, a rabszolgatörvény eltörlése, Tiborcz- és Mészáros-adó, új trafikszabályozás – többek között ezek szerepelnek Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti aspiráns jóvátételi programjában. A politikus azt szeretné, hogy ne lehessen választást nyerni pusztán azzal, hogy „folytatjuk”, de azzal sem, hogy „nem folytatjuk”.

A politika tétje ma egy kicsit más, mint korábban – erről beszélt szombati programbemutatóján Karácsony Gergely. Az MSZP, a Párbeszéd és az LMP által támogatott miniszterelnök-jelölt az általa életre hívott 99 Mozgalom alapítóival közösen beszélt arról, hogy a szervezet fő alapmeghatározása szerint a küzdelmet egy nagyon szűk elit ellen vívják, ők pedig a magára hagyott 99 százalékot képviselik. Ennek sikeréért pedig olyanoknak is meg kell mozdulnia, akik nem akarnak politikussá válni. – Szeretnénk kitalálni Magyarországot közösen – fogalmazott, hozzátéve, hogy ne lehessen ugyanis választ nyerni azzal, hogy folytatjuk vagy azzal, hogy nem folytatjuk.

Megismételte politikai filozófiáját, miszerint újra kell egyesíteni Magyarországot. Ezt úgy magyarázta, hogy olyan víziót kell kínálni, amiért érdemes 2022-ben azoknak is elmenni szavazni, akik nem tartoznak sem a kormánypárti, sem az ellenzéki „buborékhoz”.

Karácsony Gergely arról beszélt, hogy az ellenzék követel sok fontos dolgot – az elszámoltatást, a bűnösök bűnhődését – de arra buzdítana mindenkit, hogy a miniszterelnök-jelölti vita ne arról szóljon, ki zárná gyorsabban börtönbe Mészáros Lőrincet. Habár konkrét nevet említett, de ismert, Fekete-Győr András, a Momentum elnöke kampányol azzal, hogy három nappal a kormányváltás után előzetesbe kerülne a felcsúti milliárdos. Karácsony Gergely szerint az elszámoltatás mellett arról is beszélni kell, hogyan teszik jóvá az Orbán-rendszer által okozott károkat.

Jóvátétel az elmúlt tíz évért elnevezéssel kilenc pontot ismertetett, amelyet egy új kormány az első napjaiban elindíthat:

• Eltörölnék a rabszolgatörvényt
• Az oktatási rendszerből lemorzsolódott, végzettség nélküli fiataloknak visszaadnák a második esélyt: a szakmunkás-oklevél vagy az érettségi megszerzésének lehetőségét
• A közmunkabért felemelnék a minimálbér szintjére
• Visszaállítanák az egyetemek autonómiáját, felülvizsgálják az egyetemi modellváltást
• Kárpótolnák az egyházi státuszukat vesztett, intézményfenntartó munkát végző valódi egyházakat
• Az állami iskolák támogatását felemelnék az egyházi iskolák támogatásának szintjére
• Felülvizsgálnák az állami földprivatizáció folyamatát és eredményeit
• Újraszabályoznák a trafikpiacot, bárki nyithasson ilyen üzletet
• Kárpótolnák a rokkantnyugdíjasokat

Jóvátétel az elhibázott válságkezelés címen további kilenc pontot is bemutatott, ezeket uniós forrásokból finanszíroznák:

• Újraindítási támogatást adnának a bajba jutott kisvállalkozásoknak
• Két évig mentesítenék a bajba jutott kisvállalkozásokat a szociális hozzájárulási adó fizetése alól
• Az álláskeresési járadék folyósítását 9 hónapra emelnék, akik pedig a válság idején vesztették el munkájukat, visszamenőleg is támogatnák
• A járvány során igénybe vett táppénzt utólag kiegészítenék 100 százalékra
• Egyszeri 500 ezer forintos támogatás az egészségügyi dolgozóknak
• Egyszeri 500 forintos támogatás a szociális dolgozóknak
• Kárpótolnák az önkormányzatokat az elvont iparűzési és gépjárműadó bevételek kieséséért
• Eltörölnék a különleges gazdasági övezeteket
• Bevezetnék a Tiborcz-adót és a Mészáros-adót

A rendezvény moderátora Osvárt Andrea színésznő volt, aki maga is a 99 Mozgalom egyik alapítója. Azt mondta, hogy már nem csak a filmekben akar szerepet vállalni, hanem a közéletben is.

Címkék: Karácsony Gergely

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.