A joviális jolly joker: Novák Katalin

A joviális jolly joker: Novák Katalin

Novák Katalin (Fotó: Novák Katalin Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Három gyermeket nevel, négy nyelven beszél, a diplomácia világában éppúgy otthonosan mozog, mint a családtámogatások területén – ráadásul szeret sportolni is. Novák Katalin igazi politikai jolly joker, amit bizonyíthat, hogy a Fidesz vezetősége (értsd: Orbán Viktor) őt nevezte meg, mint a hamarosan leköszönő Áder János köztársasági elnök lehetséges utódját.

Orbán a döntésről keddi kormányinfóján számolt be, Novák pedig szinte azonnal reagált: Facebook-oldalán jelezte, hogy vállalja a megtisztelő felkérést. „Magyarországot képviselni, az egész magyar nemzetet szolgálni – erre az embert próbáló feladatra készülök hittel, lélekkel, szívvel” – írta a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

A szegedi születésű Novák Katalin a kétezres évek eleje óta vett részt a Fidesz-kormányzatok működtetésében, kezdetben, mint a Külügyminisztérium szakértője, tanácsadója. 2012-ben már miniszteri kabinetfőnökként dolgozott az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi), de 2014-ig ellátta a frankofón ügyekért felelős miniszteri biztos feladatait is. Politikai felívelése 2014-ben kezdődött, amikor ő lett az Emmi salád –és ifjúsági ügyekért felelős államtitkára, és maradt egészen 2020-ig, mikor tárca nélküli miniszterré nevezték ki. Novák Katalin eddig a Fidesz-kormányzás női princípiumát képviselte, szemben az Orbán által képviselt, tesztoszteronszagú, mindig harcolni és győzni akaró férfias szemlélettel. Ő volt a mosolygós, joviális anyuka, a jó hírek – családtámogatások, otthonfelújítási programok, adókedvezmények – bejelentője, imázsát pedig nem koptatták botrányok, szakmai melléfogások, legfeljebb egy popsitörlős szerencsétlen fotóért kapott a kommentelőktől. 

Ráadásul képes kiszólni a propagandagépezet egyhangú morajából is: amikor Rákay Philip az elhíresült gyermekhordozós fotó miatt támadta a Momentum elnökét, Fekete-Győr Andrást, Novák férjéről, Veres István Attiláról (a jegybank devizapiaci igazgatójáról) osztott meg egy régi képet, amelyen Veres hordozókendőben tartja közös gyermeküket – Novák Katalin ezzel egyedüli fideszes kormánytagként állt ki a családokat érő gyűlöletkeltés ellen.

Párton belüli támogatását jelzi, hogy 2017 novembere és 2021 között ő volt a Fidesz külkapcsolatokért felelős alelnöke. Novák mellett erős érv az is, hogy a végletekig lojális a Fideszhez, és Orbán Viktorhoz. Ezt nem csak szavaival, de divatkellékeivel is kimutatja: korábban Fidesz-feliratú fülbevalóval járt a párt kongresszusaira, az országgyűlési választás előtti évben pedig OV ’22-es feliratú fülklipsszel és baseballsapkával üzente, hogy kit szeretne jövőre miniszterelnökként látni.

Köztársasági elnökké választása esetén a kormánypárt több legyet üthet egy csapásra: egy megbízható, nagy teherbírású, profi diplomatát, de mindenekelőtt hithű fideszest helyeznek a legfőbb magyar közjogi méltóság posztjára – akkor is, ha 2022 áprilisán nem a Fidesz nyeri meg a választást.

Ráadásul, Novák Katalin lenne Magyarország első női elnöke, aki hivatali rangja szerint a miniszterelnök fölött áll. Így – Orbán Viktor újraválasztása esetén – a Fidesz joggal háríthatja a hímsovinizmus visszatérő vádját, mondván, Magyarországot is egy (fideszes) nő képviseli a világ előtt.