A Karinthy Gimnázium huszonnégy oktatóját is elővette a tankerület

A Karinthy Gimnázium huszonnégy oktatóját is elővette a tankerület

Pedagógustüntetés (Forrás: Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Huszonnégy, névre szóló levelet kaptak a fővárosi Karinthy Frigyes Gimnázium azon oktatói, akik szerdán polgári engedetlenségi akcióban vettek részt. Erről a Facebook-oldalán számolt be az egyik érintett. Az igazgatót hívták be csütörtökön a Külső-Pesti Tankerületi Központba, ahol Rábel Krisztina tankerületi igazgató átadta neki a leveleket azzal, hogy adja át őket a címzetteknek. Ők viszont megtagadták az átvételt, hivatkozva arra, hogy az ő munkáltatójuk nem az igazgatójuk. Jelezték, hogy október 7-én reggel nyolc órakor elmennek a tankerület elé, hogy személyesen vegyék át a levelet. „Aki úgy érzi, csatlakozna hozzánk, jöjjön velünk holnap reggel 8 órakor” – hívtak a pedagógusok az Üllői út 453. elé.

A Kecsup.hu nemrég azt írta, a tankerületi vezető, aki korábban fideszes önkormányzati képviselőjelölt is volt, egy órányi polgári engedetlenségért másfél órányi bért kívánt levonni egy korábbi levelében. Rábel 2017-ben a pesterzsébeti Zrínyi Miklós Általános Iskola intézményvezetői pozíciójára is pályázott. Jelentkezésében többek közt azt írta, az asszertív kommunikáció híve, figyelembe veszi mások jogait és érdekeit. 

Korábban más fővárosi iskolák tanárait is érték retorziók a polgári engedetlenség miatt. Például azt követően, hogy a tankerület figyelmeztetése ellenére ismételten ehhez az eszközhöz nyúltak a Kölcsey Ferenc Gimnázium egyes oktatói, többeket kirúgtak. Elbocsátottak onnan többek között egy kémiatanárt, Palya Tamást, miközben eleve évek óta arról hallani, hogy egyre kevesebb a fizika- és kémiatanár, nem is beszélve a pályaelhagyók mind növekvő számáról, a folyamatos munkaerőhiányról. Elküldték továbbá Törley Katalin franciatanárt is, aki egyébként a Tanítanék Mozgalom vezetője.

Az oktatók kirúgása miatt már aznap tüntetést tartottak a Kölcsey előtt, szerdán pedig nagyszabású demonstrációk zajlottak egész nap, többek között élőlánccal és esti tüntetéssel. A Kölcsey igazgatója, Fazekas Csaba is úgy nyilatkozott, hogy a tankerület súlyosan megsértette a diákok tanuláshoz való jogát.