A KATA-s zenészek is enyhítést kérnek

A KATA-s zenészek is enyhítést kérnek

Weyer Balázs, a Music Hungary Szövetség elnöke (Fotó: Nemes Róbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus-járvány miatt meghirdetett gazdaságvédelmi intézkedésekkel kapcsolatban levélben fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez a magyar zeneipar szereplőit tömörítő Music Hungary Szövetség.

A levél indoka, hogy a Magyar Közlönyben a gazdaságvédelmi intézkedések révén segített, adózás alól esetenként részlegesen mentesített tevékenységek között szerepelt ugyan az előadóművészet illetve az előadó-művészetet kiegészítő tevékenység, ám a jelenlegi enyhítés, ellentétben a tavaszi intézkedésekkel szemben, ezúttal csak a KIVA adózási formára vonatkozik, a KATA-sokra nem.

Pedig a zenei szektorban ez utóbbi a legjellemzőbb adózási forma. A Szövetség levele elérhető a honlapjukon, melyben továbbá azt kérik Varga Mihály pénzügyminisztertől, hogy ha lehet, a KATA-s adóalanyok is mentesülhessenek a tételes adó megfizetése alól, nem csak a novemberi hónapra, hanem addig, míg az élőzenei rendezvényekre vonatkozó tilalom él.

A Szövetség számára kiemelten fontos, hogy a legkisebb zeneipari szereplők érdekeit is a lehető legnagyobb mértékben képviselje, főleg egy olyan évben, mint az idei. A március eleje óta tartó világjárvány különösen erősen sújtja a kreatívipari szektort, a vállalkozások életben maradásához pedig elengedhetetlen az állami segítség.