A kikötő építését is leállították Balatonaligán

A kikötő építését is leállították Balatonaligán

Most még a természet uralkodik Balatonaligán (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elrendelte a Pécsi Törvényszék a balatonaligai Club Aliga parkjába tervezett új kikötőépület építési munkálatainak felfüggesztését – adta hírül a helyi civileket tömörítő Aligáért Fürdőegyesület (AFE) a Facebook-oldalán. A helyi civilek azért kértek azonnali jogvédelmet, mert a Balaton partjára tervezett kikötőépület végleg elzárná a tavat és annak látványát is a park maradék területéről. 

A 2022. novemberében kiadott építési engedélyt egyesületünk bíróságon megtámadta – írják –, hasonlóan mint a magaspart tetejére tervezett 105 lakásos társasház esetében. Azonnali jogvédelmet kértünk többek között azért, mert a tervezett új kikötőépület végleg elzárná a Balatont és annak látványát is a park maradék területétől. A bíróság az azonnali jogvédelmet megadta, az építkezést fel kell függeszteni. 

A végzés kimondja: „a közérdek vizsgálata is felmerül jelen perben, mely már a felperes (AFE) fellépésével is megfogalmazódik. Mivel a felperes alapszabályában lefektetett célok között számos a közérdeket is befolyásoló, érintő tevékenység szerepel, mindenképpen szükséges a határozat halasztó hatályának elrendelése. E nélkül a Balatonvilágoson nyaraló emberek érdekképviselete, mint a felperes kiemelt célja, nem valósulhatna meg.” 

Mint arról múlt heti riportunkban beszámoltunk, a tópart fölött magasodó löszfal tetejére tervezett öt épületből álló, mélygarázsos, hatszintes, 105 lakásból álló tuszkulánumcsokor ügyében a civilek kezdeményezésére azonnali jogvédelmet ítélt meg a Pécsi Törvényszék, elrendelve az építkezés azonnali leállítását. Ebben az ügyben is fordulat történt, a törvényszék ugyanis szerdán visszavonta a luxusapartmanok építési engedélyét. Ezzel a páratlan szépségű, ikonikus, több mint 8 millió éves, helyi védelem alatt álló löszfal rézsűs bontására nem kerülhet sor, Aliga Fehér Sziklái megmenekültek – írta az AFE. A kézzel szétmorzsolható lösz, az abból évmilliók alatt kialakult löszfal ugyanis egy ma is aktív, mozgásban lévő tereptárgy, amely tetejére ekkora építményeket nem volna szabad felhúzni. Ezért kellett volna mintegy 750 méter hosszúságban rézsűsen elbontani.

A magasparti társasházak december 21-én kaptak építési engedélyt (amiként a parton lévő kikötőépület is). A beruházásra kiadott környezetvédelmi engedélyt tavaly ugyan visszavonták, de ekkor taktikát váltott a beruházást végző Bayer Property: több ütemre bontotta a terveket. Ez szó szerint az oszd meg és uralkodj módszere, így a fejlesztőnek nem kell környezeti hatástanulmányt készíttetnie, és elkerülheti a nyilvánosságot is – írtuk. Az eljárás egyik érdekessége, hogy a területre vonatkozó kiemelt kormányrendelet turisztikai célokat, illetve szállodaépítést engedélyez, így lakóépületeket eleve nem lehetett volna felhúzni a löszfal tetején. A törvényszék most egy olyan engedélyt vont vissza, amit a civilek szerint ki sem adhatott volna. Az ügy részleteiről korábbi cikkünkben olvashat.