A kínai akkugyárosok szállójába hirdetett fórumot az LMP Debrecenben

A kínai akkugyárosok szállójába hirdetett fórumot az LMP Debrecenben

A Debrecen belvárosában található Minerva panzió (Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pikáns helyszínt választott az akkumulátorüzemek elleni tiltakozó fóruma helyszínéül az LMP Debrecenben: azt a szállót, amelyet a városban akkuüzemet építő kínai Semcorp felvásárolt. A szóban forgó Minerva panzió ugyanis a Semcorp Properties Kft. tulajdonába került. A zöld párt helyszínválasztása azért figyelemre méltó, mert az egyik leghangosabb ellenzője a városba települő akkugyáraknak. Az LMP érdeklődésünkre egyebek mellett azt írta: nem tudták, hogy az egyik akkugyáros szállodájában foglaltak termet a fórumukra. Ezt követően át is helyezték az eseményt.

Arról, hogy a kínai befektetők megérkeztek a debreceni ingatlanpiacra is, november végi feltáró cikkünkben írtunk. Az egyik kínai érdekeltségbe került ingatlan ugyanis éppen a szóban forgó belvárosi, Kossuth utcai panzió. Ide, a Minerva panzió címére jegyezték be a gyárosok az új magyar cégüket, a Semcorp Properties Kft.-t is, amelyet 3 millió forintos tőkével hozták létre. Ennek megfelelően a szálló bejáratánál ősszel feltűnt a Semcorp neve is.

A szállodába egyébként január óta már nem lehet foglalni a szállásközvetítő oldalakon, illetve a helyszínen már novemberben megerősítették: nem véletlen a kínai érdekeltségű vállalat nevének feltűnése, mivel eladták a szállót. Új fejlemény, hogy a tulajdonosváltás jelei már az ingatlannyilvántartási rendszerben is látszanak: a Semcorp Properties Kft. tulajdonjog bejegyzés iránti kérelmet nyújtott be december elején.

A vállalat egyébként a budapesti székhelyű Semcorp Global Holdings Kft. leányvállalata. A debreceni vállalat fő profilja a saját tulajdonú ingatlanok forgalmazása. Mint arról korábban írtunk, más debreceni hotelek iránt is van érdeklődés a városba települő befektetőktől. Ezt erősítették meg a debreceni lakossági fórumon elhangzott felszólalások is.

A Semcorp – a kormányzati bejelentés alapján – 65 milliárd forintos befektetéssel hozza létre debreceni üzemét. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter akkori közlése szerint a vállalat az akkumulátorgyártásban használatos szeparátorfólia-üzemet épít a városban, amivel az akkuüzemek beszállítója lesz. Az üzem helyszínén rendkívüli titkolózást tapasztaltunk: még a külső fényképezést is tiltják, biztonsági őrök felügyelnek erre is.

Az LMP csütörtökre meghirdetett lakossági fórumának helyszínválasztása azért pikáns, mert éppen ide, a Minerva panzióba hirdetett akkugyárellenes gyűlést „Tanuljunk mások sikereiből! – lakossági fórum az akkumulátorgyár elleni tiltakozásról” címmel. Ezért érdeklődtünk a pártnál még szerda reggel arról, hogy tudnak-e arról, hogy a fórum helyszínéül éppen az egyik betelepített kínai akkugyáros érdekeltségébe került hotelbe hirdették meg a gyűlésüket, és miért éppen ezt a helyszínt választották.

Felvetéseinkre a párt azt közölte: A terem foglalásánál az LMP-nek nem volt tudomása a tulajdonosi háttérről. A terem kiválasztása pedig technikai szempontok alapján történt. A közlésükből kiderült: a foglalást lemondták, a rendezvényt egy másik helyszínen fogják megtartani; ennek foglalása folyamatban van.

Később, szerda este új, Vágóhíd utcai helyszínt jelöltek meg. A fórumon egyébként részt vesz az a Schmuck Erzsébet társelnök, országgyűlési képviselő is, aki felszólalt a hétfői, késő estébe nyúlóan megtartott lakossági fórumon is, ahol a közel ezres létszámú hallgatóság belefojtotta a szót egy másik kínai akkugyár, a CATL magyar képviselőjébe. 

Mint arról szintén írtunk, az LMP helyi népszavazást is kezdeményezett a városban az akkumulátorgyárak ellen, és a kérdéseit is hitelesítette a Helyi Választási Iroda. Az aláírásgyűjtő íveket viszont nem vették fel. Így úgy futott ki az aláírásgyűjtésre kijelölt időszak, hogy egyetlen aláírást sem gyűjtöttek (miközben a hétfői lakossági fórumon több alkalommal követelt népszavazást a résztvevők egy része). Ezt korábbi érdeklődésünkre azzal indolokták, hogy a párt országos népszavazást indítana az akkugyárak ügyében.