A kisebb folyókon rekord árhullámot okozhat a nagy mennyiségű csapadék

A kisebb folyókon rekord árhullámot okozhat a nagy mennyiségű csapadék

Képünk csak illusztráció. Villámárvíz Gyöngyöstarján 2023. június 8-án. (Fotó: Extrém Időjárás Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pénteken 14 órától megkezdte működését a Vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse, mert több Igazgatóság munkáját kell összehangolni az előttünk álló napokban – olvasható az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleményében. A dokumentum szerint erre azért volt szükség, mert a vízgyűjtőkön az elmúlt két napban lehullott csapadék árhullámokat indított el a Dunán, a Rábán, a Murán, a Dráván, a Sajón, a Tarnán és a Zagyva folyón is. 

A következő napok időjárása ugyan nehezen kiszámítható, de számottevő csapadékot ígér. A csütörtökön még hazánktól északnyugatra található ciklon hosszan elnyúló, hullámzó frontrendszere kimélyült, és várhatóan több napig térségünkben marad. Ennek következtében több hullámban kell jelentős csapadékra számítani. A gyorsan változó időjárási helyzetet jól érzékelteti, hogy a csütörtökön előrejelzett értékekhez képest a Rába-Répce vízgyűjtőjén 21, a Muráén 14, a Felső-Dráváén 12, a Zagyva-Tarna vízgyűjtőjén pedig 6 mm-rel esett több csapadék. Ennek eredményeként intenzív vízszintemelkedés indult meg a Rába, a Mura és a Zagyva folyókon.

Amennyiben igaznak bizonyulnak az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelző rendszerében szereplő hazai vízmércékre készített számítások, akkor lehulló jelentős mennyiségű csapadék hatására a következő hat napban a Duna vízrendszerén a Dunán Nagybajcsnál az I. fokú, a Rábán, a Murán és a Dráván a III. fokú árvédelmi készültségi szintet meghaladó vízállás várható. A Rábán, valamint a Dráva vízrendszerén akár a valaha mért legnagyobb vízállás értékeket is meghaladhatja a tetőzés szintje. Budapestnél a tetőzés várhatóan augusztus 9-én, szerdán este 500-550 cm körüli vízállással várható, ami még messze van 620 centiméteres elsőfokú szinttől. A Tarnán I. fokú, a Sajón és a Hernádon a II. fokú, a Zagyván pedig a III. fokú árvédelmi készültségi szinteket meghaladó vízszintek kialakulása várható.