A kisbenzinkutak szerint „a villanyszámlára elég” csak az állami támogatás

A kisbenzinkutak szerint „a villanyszámlára elég” csak az állami támogatás

A mennyiségi korlátozásról tájékoztató irat a felcsúti benzinkúton, háttérben a Puskás Akadémia Makovecz-stílusú épületei. Fotó: Magyar Hang/Gulyás Balázs.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mindenképpen segít a kisbenzinkutak túlélésében a kormány által a közelmúltban felkínált literenkénti 20 forint támogatás, de ez csak a villanyszámlára elég, arra, hogy levegőt kapjanak, hogy nyitva maradhassanak – válaszolt a Világgazdaság kérdésére a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke, Egri Gábor.

Mint kifejtette, lényegében az arra jogosult mind a 300-400 vállalkozás beadta a támogatási kérelmét, pillanatnyilag az elbírálásuk és a hiánypótlások zajlanak, tehát az utalások még nem kezdődtek meg. Arra is kitért, továbbra sem tiszta annak az új jogszabálynak az alkalmazásának mikéntje, amely szerint az adóhatóság alkalmanként 15 millió forintra is büntetheti azokat a benzinkutakat, ahol engedik, hogy arra nem jogosult járművel tankoljanak az ársapkás üzemanyagból. – A probléma az, hogy a töltőállomásoknak nincs joguk és eszközük ellenőrizni a sofőrök papírjait, a bírság viszont őket sújtaná – fejtette ki. Ezzel kapcsolatban tájékoztatást kértek az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól, de az még nem érkezett meg.

A kormány november 15-én rögzítette 480 forintban a 95-ös benzin és a dízel literenkénti árát, február 15-től pedig az intézkedést május közepéig meghosszabbította.