A Klubrádió vezérigazgatója szerint nincs valós esélyük a frekvenciapályázaton

A Klubrádió vezérigazgatója szerint nincs valós esélyük a frekvenciapályázaton

Klubrádió – 92,9 MHz (Forrás: Klubrádió Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Klubrádió valós eséllyel nem tud részt venni a 92,9 MHz-es frekvenciára meghirdetett pályázaton, ennek ellenére terveznek bizonyos lépéseket – erről beszélt lapunk érdeklődésére Stock Richárd, a rádiót működtető Klubrádió Zrt. vezérigazgatója. A vezetőt azt követően kerestük meg, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) pénteki hírlevele szerint közzétették a rádió által február közepéig használt 92,9 MHz-es budapesti közösségi frekvencia pályázatának tervezetét.

Stock Richárd azért pesszimista, mert – mint emlékeztetett – a bíróság után a Kúria is megerősítette a Médiatanács korábbi döntését. Azzal ugyanis kizárta a korábbi pályázati eljárásból a Klubrádió Zrt.-t, mivel a társaság üzleti és pénzügyi tervét nem fogadta el megalapozottnak, s ezért nem felelt meg a pályázati felhívás céljának. Nevezetesen annak, hogy kiszámítható és stabil legyen a rádió médiapiaci jelenléte. (A 92,9 MHz-es frekvencián később az ATV-hez több szálon kötődő Spirit FM kapott sugárzási engedélyt).

– Mivel a Klubrádiónak továbbra sincs kereskedelmi bevétele, és a hallgatók adományaiból működik, ugyanolyan üzleti tervet tudunk letenni a pályázatban, mint a korábbi eljárásban. Az adomány az NMHH értelmezése szerint nem a kiírásnak megfelelő bevétel. A Kúria ítéletei kötelező érvényűek, a médiahatóság ezek mögé bebújhat, így ha pályázunk, ismét ki lehet majd zárni a Klubrádiót az eljárásból – magyarázta Stock Richárd.

A vezérigazgató az általa említett „bizonyos lépések” közé sorolta, hogy mindenképpen részt vesznek az NMHH eljárásának e szakaszában megtartott meghallgatáson. Ennek részeként kívánnak kérdéseket feltenni a Médiatanácsnak, hogy tisztázzák: a pályázati felhívás összhangban áll-e a törvényi előírásokkal. Stock Richárdnak ugyanis meggyőződése: a Médiatanács Klubrádió kapcsán hozott, majd a bíróság által is megerősített döntései a fennálló jogszabályokkal nincsenek összhangban.

A vezérigazgató valószínűsítette, ha nem tudnak elindulni a pályázaton, ez az eset is be fog kerülni azon ügyek közé, amelyekkel az Európai Unió fog foglalkozni. Érdemes felidézni: az Európai Bizottság még júniusban kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben, miután a Médiatanács nem hosszabbította meg a Klubrádiónak a sugárzási jogosultságát. Tudniillik, a Bizottság szerint a Médiatanácsnak a Klubrádió sugárzási jogosultságára vonatkozó határozatai aránytalanok és átláthatatlanok voltak, továbbá szerintük a Médiatörvényt diszkriminatívan alkalmazták.

 

 

 

 

 

Mint arról beszámoltunk, péntek óta új elnöke van az NMHH-nak. Áder János köztársasági elnök Koltay András jogászt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektorát nevezte ki a tisztségre. Arra a felvetésünkre, hogy vajon az új elnök személye milyen hatással lehet a Klubrádió ügyére, Stock Richárd azt felelte: ez nem változtat azon, hogy az NMHH továbbra sem döntéshozó szerv. Szerinte a hatóság végrehajtó szerv, amely a kormányzati akaratot hajtja végre. – Önmagában az a tény, hogy csak fideszes delegáltak ülnek a Médiatanácsban, világossá teszi, nem cél, hogy az NMHH főhatóságként működjön. Másrészt Koltay András tagja volt annak, a néhai Szalai Annamária által vezetett Médiatanácsnak, amely évekig tartó jogvitában állt a rádiót működtető társasággal – jegyezte meg a vezérigazgató.

A Klubrádió sugárzási engedélye idén február 14-én járt le, azóta csak az interneten hallható a műsora. Stock Richárd az internetes tapasztalatokról azt mondta, hogy az analóg sugárzás lekapcsolása után is stabil a hallgatói bázis. Nagyságrendileg annyian hallgatják a Klubrádiót az interneten, mint tették tavasszal. Nyáron valamivel kevesebben kapcsolódtak be, de ez így volt akkor is, amikor az éterben is sugároztak, nyaranta ugyanis kevesebben hallgatnak beszélő rádiót.

A működés anyagi feltételeiről a vezérigazgató azt mondta, hogy a hallgatói adományok révén biztosított a rádió fennmaradása, mind a tavaszi, mind az őszi gyűjtés várakozáson felüli sikert hozott, utóbbin például 111 millió forint gyűlt össze. Ezeknek köszönhetően nem kellett műsort megszüntetni sem, ma is ugyanazt a programot állítja elő a rádió, amelyet akkor is tett, mint amikor az éterben, analóg frekvencián sugárzott.