A költségvetést és a vármegyéket is megszavazzák, beszólnak az EU-nak

A költségvetést és a vármegyéket is megszavazzák, beszólnak az EU-nak

Budapest, 2022. május 24.
Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes (első sor, b) szavaz az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 24-én. Ezen a napon az új kormány szerkezeti keretéről, a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályokról, valamint az Alaptörvény tízedik módosításáról is határozott a Ház.
MTI/Koszticsák Szilárd

Fotó: Koszticsák Szilárd

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elfogadhatja a 2023-as költségvetési törvényjavaslatot kedden az Országgyűlés. A 9 órakor kezdődő ülésen először – másfél órán át – napirend előtti felszólalások hangzanak el. Ezt követően 15 előterjesztés zárószavazását tartják meg.

Döntés lesz a 2023-as büdzséről, illetve az azt megalapozó törvényjavaslatról, de határoznak egyebek mellett a távszerencsejáték szabályain változtató, egyes gazdaságszabályozási tárgyú törvényeket módosító kormányzati előterjesztésről is.

A képviselők szavaznak az Európai Unió jövőjével kapcsolatosan képviselendő magyar álláspontról szóló országgyűlési határozati javaslatról, amely egyebek mellett azt kezdeményezi, hogy az európai parlamenti (EP-) képviselőket a nemzeti parlamentek delegálják.

Kétharmados támogatást igényel Magyarország alaptörvényének tizenegyedik módosítása, amely alapján 2024-től ugyanazon a napon lesznek az EP- és az önkormányzati választások. Ez az előterjesztés tartalmazza azt is, hogy a megyéket átnevezik vármegyékre.

A frakciófinanszírozás átalakításáról is határozhatnak a képviselők az országgyűlési törvény módosításával.

A DK hétfőn azt javasolta, hogy ne szavazzon kedden az Országgyűlés a jövő évi költségvetésről. A Gyurcsány Ferenc vezette párt szerint ugyanis a büdzsé elveszítette a realitását, hiszen eleve 377 forintos euróval számolva tervezték, alacsony inflációval, és „szó sem volt még az orbáni megszorításokról”. Irreálisnak nevezték, „ aminek köze nincs a valósághoz” és – mint írták – nem hagyják, hogy az tovább veszélyeztesse a magyarokat.

Róna Péter közgazdász is arról beszélt a Magyar Hangnak, hogy a kormány jövő évi költségvetési tervezetét nem lehet megvalósítani, a büdzsében a pénzpiacok sem bíznak, ami tartósan gyengíti a forintot.