A könnyítések ellenére az immunológus mindenkit lebeszélne arról, hogy étterembe üljön

A könnyítések ellenére az immunológus mindenkit lebeszélne arról, hogy étterembe üljön

Üres étterem (Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Szeretnék mindenkit lebeszélni arról, hogy étterembe beüljön” – mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában Lisziewicz Julianna immunológus. – Maszkban ugyanis nem lehet enni, és ha csak egy fertőzött van a helyiségben, mi is megfertőződhetünk – magyarázta a szakember.

A szakértő egyelőre még két héttel a második oltás után sem ajánlja az éttermezést zárt térben, mert egyik vakcina sem nyújt százszázalékos védelmet.

Mint megírtuk, miután a pénteki Pfizer-akció révén a beoltott magyarok száma átlépte a négymilliós határt, szombattól számos könnyítés lépett életbe, így védettségi igazolvánnyal újra lehet menni többek között étterembe, moziba, vagy éppen maszk nélkül focimeccsre.

A mozi- vagy színházlátogatásról az immunológus a 24.hu szerint azt mondta, a vírus két maszkon keresztül nem fog megfertőzni senkit, de ha például a popcornevés idejére az emberek leveszik a maszkot, és van fertőzött a teremben, máris megugrik a valószínűsége, hogy mi is elkapjuk a vírust. Az edzőtermezést, focimeccsen szurkolást csak maszkban javasolja, az uszodában pedig limitálná az egyszerre medencében lévők számát.

Mindezeken csak akkor változtatna, ha a járványügyi adatok jelentősen javulnának, és legfeljebb 20-30 áldozatot szedne naponta a vírus.

Ami azt indiai vírusmutánst illeti, Lisziewicz Julianna nagyon aggasztónak nevezte a helyzetet. Indiában ugyanis milliók fertőződnek meg, így a vírusnak rengeteg lehetősége van arra, hogy mutálódjon, vagy akár arra is, hogy két vírus kicserélje a genetikai állományát, így keletkezett például a MERS-vírus, magyarázta.

Az indiai mutáns ráadásul a brit mutánsnál is sokkal agresszívabb, nemcsak fertőzőképesebb, de súlyosabb betegséget is okozhat, mivel nemcsak a közösségben, de az egyes emberek szervezetében is jobban, nagyobb mennyiségben terjed.

Szerinte emiatt fennáll a veszélye annak is, hogy a jelenlegi védőoltások nem, vagy kevésbé lesznek hatékonyak az új variánsokkal szemben, a  technológia azonban lehetővé teszi, hogy rövid időn belül új, a variánsok ellen is hatékony vakcinák készüljenek.

Mivel az indiai mutáns nem maradt Indiában, az immunológus nagyon csodálkozna, ha nem okozna nálunk is egy negyedik hullámot. Ugyanakkor abban reménykedik, hogy az oltásoknak köszönhetően az újabb járványhullámok már egyre kisebbek lesznek.