A korábban keményen magyarellenes Szlovák Nemzeti Párt elnökével nézte együtt a meccset Orbán Viktor

A korábban keményen magyarellenes Szlovák Nemzeti Párt elnökével nézte együtt a meccset Orbán Viktor

Andrej Danko és Orbán Viktor (Forrás: Andrej Danko Facbook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Illusztris vendéggel nézte végig Orbán Viktor a hétfő esti Magyarország-Szlovákia labdarúgó EB-selejtező mérkőzést, Kövér László és közte ugyanis nem más állt, mint a korábban Ján Slota fémjelezte keményen magyarellenes szlovák politikai alakulat, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) jelenlegi elnöke, Andrej Danko – jelentette a 444.

A szlovák parlament házelnöki tisztségét is betöltő Danko Facebook-bejegyzése szerint korábban egy arany(ozott) fokost is ajándékozott a magyar miniszterelnöknek.

Andrej Danko - predseda SNS

Andrej Danko - predseda SNS added a new photo.

Az SNS hírhedt pártelnöke, Slota 2010-ben még telerakta az akkor már schengeni szlovák-magyar határt a trianoni diktátum 90. évfordulóját ünneplő kőoszlopokkal, teátrális körülmények között maga avatta például fel az egyik ilyen „emlékművet” Komáromnál. De egy bírósági tárgyaláson azt is vallotta, büszke arra, hogy egyszer úgy bevert egy magyarnak, hogy annak monoklija lett a szemén; ahogy akarta ő a földdel egyenlővé tenni tankokkal Budapestet.

Slota és az SNS 2012-ben aztán kiesett a parlamentből, a balhés pártelnököt pedig Danko váltotta. Slotát – aki utódját félcigánynak is nevezte – később sikkasztás miatt kizárták a saját alakulatából is.

Danko közben az elmúlt években magyar helyett Brüsszelt ostorozó párttá változtatta az SNS-t, amely, a szlovák-magyar Most-Híd párttal együtt tagja a szociáldemokrata Smer dominálta kormánykoalíciónak; a politikus pedig 2016 óta parlamenti házelnök.

Danko egyébként amellett, hogy bocsánatot kért elődje kijelentései miatt, ám ő és pártja a közelmúltban azzal kerültek be a hírekbe, hogy egy olyan „himnusztörvényt” indítványoztak, amellyel akár 7000 eurós bírsággal is büntethették volna azokat, akik egy rendezvényén egy idegen ország, például Magyarország himnuszát éneklik, ha nincs a helyszínen az adott ország hivatalos küldöttsége. A javaslat végül elsikkadt és nem lett belőle semmi.

Mégis szabadon lehet énekelni majd a magyar Himnuszt Szlovákiában? | Magyar Hang

Gyorsított eljárásban tárgyalja majd a szlovák parlament a Híd-Most módosító javaslatát, amely a himnusztörvényre vonatkozik.