A kormány „Brüsszelt” hibáztatja, hogy nem tudja emelni a pedagógusok bérét

A kormány „Brüsszelt” hibáztatja, hogy nem tudja emelni a pedagógusok bérét

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára a kinevezését követően a Sándor-palotában 2019. szeptember 4-én (Fotó:
MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Orbán-kormány szerint az Európai Bizottság miatt késik a magyar pedagógusok bérfejlesztése – derült ki a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által kezdeményezett szerdai sztrájkbizottsági egyeztetésen, ahol Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárral tárgyaltak a szakszervezetek képviselői.

Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője a Népszavának elmondta, a kormány a pedagógusok béremelését és más oktatási projekteket is uniós pénzből szeretne finanszírozni, de az államtitkár arra panaszkodott, hogy az Európai Bizottság „akadályozza” a folyamatot azzal, hogy nem fogadja el a kormány által benyújtott projekt-tervezeteket.

– Ezzel mi nem nagyon tudunk mit kezdeni, a pályaelhagyókat ez nem állítja meg és a fiatalok számára sem teszi vonzóbbá a pályát. A PDSZ felmérésére már 155 bejelentés érkezett kollégáktól, akik letétbe helyezték felmondásukat – mondta Nagy Erzsébet. Arról is beszélt, hogy az egyeztetésen rákérdeztek arra is, a 2023-as költségvetési tervezetben miért nem jelenik meg a korábban megígért, további 10 százalékos bér- vagy pótlékemelés fedezete, Maruzsa Zoltán válasza pedig erre az volt, hogy azt majd költségvetési tartalékokból fogják finanszírozni.

Június 28-án folytatják a sztrájkbizottsági egyeztetéseket. Nagy Erzsébet azt mondta, Maruzsa Zoltántól azt a tájékoztatást kapták, hogy a közeljövőben Pintér Sándor belügyminiszter is találkozni szeretne PSZ és a PDSZ képviselőivel.

Ismert, az Európai Bizottság a magyarországi korrupciós kockázatok miatt nem hagyta még jóvá a magyar helyreállítási tervet, ezért nem érkeznek az uniós pénzek.