A kormány gyors intézkedését kéri egy önkéntes tolmács a Keleti pályaudvar körülményei miatt

A kormány gyors intézkedését kéri egy önkéntes tolmács a Keleti pályaudvar körülményei miatt

Az orosz-ukrán háború elől menekülő emberek Budapesten, a Keleti pályaudvaron 2022. március 7-én. (MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiányzó vécékről, kézmosási lehetőségről, pénzváltási lehetőségről számolt be egy tolmácsként dolgozó önkéntes a Keleti pályaudvarról. Újhelyi Sándor, a Migration Aid alapítója egy a kormánynak küldött levélben, 8 pontban szedte össze a legsürgetőbb problémákat. Újhelyi Sándor beavatkozást sürget, levelét megosztotta a Facebook közösségi oldalon is.

Mint írta, az egész Keleti pályaudvaron a felújítás miatt csak egy vécé van, amit csak 200 forintért tudnak igénybe venni a menekültek és az önkéntesek is. Minden kézmosásért fizetniük kell továbbá 200 forintot. Hozzátette, a felállított TOY-TOY vécékben nincs kézmosási lehetőség. Továbbá nincs a menekültek részére mosdási lehetőség sem. A nők és a kisgyermekek esetében ez kifejezetten sok reklamációt eredményez, ezért egy zuhanyzós konténerre is szükség lenne. Jelezte azt is, hogy nincs pelenkázó, szoptató helyiség a pályaudvaron.

Hiányolja az orvosi ellátást is: szükség volt eddig inzulinra, epilepszia gyógyszerre, magas vérnyomás elleni gyógyszerre, rendszeres a hányás, hasmenés. De volt, amikor autista gyereknek kellett nyugtató.

Felhívta a figyelmet, hogy esténként százak maradnak az állomáson, akiknek reggel megy a vonatuk tovább. – A Katasztrófavédelem elvinné őket 80-100 km-re, de nem tudnak visszajönni a reggel 6-7 órás vonatokhoz, mert a visszaszállítás nincs megoldva. Jelenleg buszokban alszanak, ülve, de a legfőbb probléma a sok csecsemő, kisgyerek. Szükség lenne Budapesten 100-150 „egyéjszakás” szállodai szobára – emelte ki.

– A legfőbb probléma, hogy nagyon sok menekültnél csak ukrán hrivnya van. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem váltja most, így a pénzváltók nem fogadják el. Nem tudnak fizetni a WC-ért, így még kezet sem tudnak mosni! De a legfőbb probléma a továbbutazás esetén a MÁV által kért 3,- EURÓ/fő/vonat helyjegy pénz! Egy távolabbi desztináció esetén, egy 5 fős családnak ez akár 45 Euró is lehet! De csak grivnájuk van, amit a MÁV nem tud elfogadni! Ma is több tízezer forintot dobtunk össze önkéntesek, de ez egyszerűen tarthatatlan. A legegyszerűbb az lenne, ha a MÁV törölné ezt a pénzt, vagy az MNB az állomáson lévő pénzváltó cégtől átvenné a hrivnyát, vagy a MÁV-tól – sorolta.

Leírta továbbá, hogy Lengyelországba – ahová szerinte az emberek 40 százaléka utazna – induló vonatokra alig lehet jegyet kapni. Március 8-án például már csak március 12-re lehetett jegy vásárolni. Ezért azt javasolta az önkéntes, hogy mentesítő vonatot kellene indítani egy-két napon belül.

Jelezte, hogy ugyan több telefontársaság felajánlott ingyen sim kártyát, de képtelenség egyenként megszervezni, hogy az érkezők eljussanak egy bevásárló központba. Mint írta, erre nincs se tolmács, se kísérő.

– A mi tapasztalatunk szerint a menekültek 98 százaléka tranzit. A jövő szempontjából nagyon fontos lenne, hogy arról a néhány óráról, esetleg napról, amit Magyarországon eltöltenek, kellemes emlékeik maradjanak – zárta sorait Újhelyi Sándor önkéntes tolmács, a Migration Aid alapítója.