A kormány nem talál pénzt a kormánytisztviselők és köztisztviselők béremelésére

A kormány nem talál pénzt a kormánytisztviselők és köztisztviselők béremelésére

Varga Mihály pénzügyminiszter sajtótájékoztatót tart a központi költségvetés 2023. évi finanszírozásáról a Pénzügyminisztérium Pénztártermében 2022. december 20-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pénteken tartotta ülését a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum (KÉF), az ott készült jegyzőkönyvet a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) tette közzé a honlapján.

Az ülés legfontosabb témája az állami és önkormányzati közigazgatási munkavállalók 2023. évi bérfejlesztése volt. Az ülést Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár vezette. A tanácskozás elején Fehér József, a munkavállalói oldal ügyvivője rögtön kifogásolta, hogy az KÉF ritkán tart ülést, negyedévenként kellene, és ezt az ülést december elején kellett volna összehívni. A szakszervezeti vezetők és az önkormányzati szövetségek képviselői nem nagy reménnyel ültek le tárgyalni, de ezt a keveset is hamar elvesztették.

Bordás Gábor közigazgatási államtitkár (Miniszterelnöki kormányiroda) rögtön a tanácskozás elején elmondta, hogy itt a háborús helyzet, annak következtében van egy energiaválság. Nehéz a költségvetés helyzete. Mint megjegyezte: az állami foglalkoztatottak bérigényei jogosak, a kormány részéről a jóindulat fennáll a kormánytisztviselők bérhelyzete miatt. De az, hogy ezt mikor, milyen formában tudják megoldani, jelenleg nem tudják megmondani. – Felelőtlenség lenne most egy béremelési programba belevágni, ha annak most nem áll rendelkezésre a fedezete az ország költségvetésében – jegyezte meg.

A jelenlévő szakszervezeti vezetők nem adták fel, érvekkel küzdöttek a béremelésért. Boros Péterné, az MKKSZ elnöke megerősítette az eddigi követeléseket. Utalva az áremelkedésekre kijelentette, nem tudják elfogadni, hogy a közszolgálat kimarad a béremelésekből. A tavalyi reálkereset csökkenés ezen a területen a KSH szerint is 10% volt! – A nullát nem tudjuk elfogadni! – jelentette ki. Majd hozzátette: „2022. júliusban kértük a 20%-os béremelést, melynek éves hatása 10% lett volna. Ez lehetett volna egy 13. havi bér is. Erre nem kaptunk még választ sem. Most már 25%-os emelést követelünk 2022. januárhoz képest. Követeljük a diplomás bérminimumot és a sztrájktörvény módosítását. Ezen kívül a már teljesen elavult illetménytáblákat a mai szintre kell igazítani.”

File Beáta MKKSZ alelnök reményét fejezte ki, ha most nincs is benne a költségvetésben béremelés, évközben ez módosítható. Ennek érdekében szólt az önkormányzati igényekről. Utalt arra, hogy immár 15 éve változatlan a köztisztviselői illetményalap, melyet 2018-tól az önkormányzat emelhetett. A kis településeknél azonban ez nem volt lehetséges.

Taskovics István, a Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezetének (TBDSZ) elnök pedig arról beszélt, hogy óriási az elégedetlenség. „A kormány igent mondott a kösztisztviselői elszegényedésre.” Mindenképpen időálló illetményrendszer kell, a jelenlegi elavult. – Ha jut pénz a válságban a határon túli sportegyesületek támogatására, akkor nekünk is jusson bérekre – fűzte hozzá.

A Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum következő ülése áprilisban várható.