A kormány saját etikai kódexével is szembemehetett Szijjártó Péter

A kormány saját etikai kódexével is szembemehetett Szijjártó Péter

Szijjártó Péter külügyminiszter a luxusjachton Fotó: Németh Dániel Atlatszo.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megszólalt ugyan a luxusjachtozásáról Szijjártó Péter, de érdemi választ nem adott arról, fizetett-e a sokmilliós értékű családi nyaralásért (és ha igen, miből), ha pedig nem, hogyan fogadhatott el ekkora értékű ajándékot. Pedig fontos lenne tudni a részleteket, mert egy ilyen mértékű ajándék elfogadását jogszabály és a kormánytisztviselőkre kötelező etikai kódex is tiltja.

Az Átlátszó számolt be róla, hogy a külügyminiszter nemrég azon a Szíjj László máltai offshore cége tulajdonában álló Lady MRD nevű luxusjachton időzött, amelyet a Nemzeti Együttműködés Rendszerében otthonosan mozgó személyek többször használtak az elmúlt években. Az ugyanakkor még továbbra is nagy kérdés, hogy miből futotta erre, illetve ajándékba kapta-e az utazást a közbeszerzéseken itthon taroló vállalkozótól.

A Magyar Kormánytisztviselői és Állami Tisztviselői Kar Hivatásetikai Kódexe így fogalmaz szó szerint a III/4.2.-es, Nem fogadunk el ajándékokat című alfejezetben: „szóró ajándékok, külföldi állami szerv képviselőjétől kapott figyelmességi ajándékok, valamint a munkánkkal kapcsolatos rendezvényen kapott szokásos vendéglátás elfogadása kivételével nem kérünk és nem fogadunk el olyan ajándékot, előnyt, meghívást, szolgáltatást vagy bármely más, számunkra, családtagjaink, rokonaink, barátaink, vagy velük érzelmi, politikai, gazdasági vagy más érdekszövetségben lévő személyek, vagy az általunk támogatott szervezetek számára ígért előnyt, amely munkánkkal vagy munkahelyünkkel bármely módon is összefüggésbe hozható”. Később pontosan meghatározzák a lekötelező mértékű ajándékokat is, a következő módon: „lekötelező mértékűnek tekintjük azokat az ajándékokat, amelyeket saját jogszerű jövedelmünkből, szokásos életvitelünk fenntartása mellett azok reális piaci árán nem lennénk képesek megvásárolni magunknak. Lekötelező mértékű ajándékot senkitől, semmilyen körülmények között nem fogadunk el”.

Van egy, a Hivatásetikai Kódexnél is erősebb visszatartó erő az ajándék elfogadására: az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény. (Szijjártó Péter 2002 óta országgyűlési képviselő, így rá is vonatkozik a jogszabály). Ebben ezt találjuk: „a képviselő képviselői megbízatásával összefüggésben nem fogadhat el olyan ajándékot vagy más ingyenes juttatást, amely a 104. § (1) bekezdése szerinti képviselői tiszteletdíj egyhavi összegét meghaladja. A 104. § (1) bekezdés szerinti képviselői tiszteletdíj 1/12-ed részének megfelelő értékhatárt meghaladó értékű ajándékokról és ingyenes juttatásokról a képviselő – a vagyonnyilatkozata részeként – kimutatást köteles vezetni”.

Szijjártó Péternek a horvátországi luxusnyaralást – amennyiben ajándékba kapta – nyilván csak a jövő évi vagyonnyilatkozatában kell feltüntetnie. Megnéztük az idei, január végén keltezett vagyonnyilatkozatot, hogy korábban kapott-e hasonló ajándékokat. Ebben egyetlen, az országgyűlési törvény hatálya alá eső ingyenes juttatás vagy ajándék sincs feltüntetve.

Szijjártó Péter kedden szólalt meg először a nagy botrányt kavart luxusjachtozásról, bár érdemi válaszokat nem adott. Azt ismételte meg többször is, hogy a magánéletéről nem ad ki információkat, de minden jogszabályt betartott, illetve a közéleti tevékenysége és a családi élete között határvonal húzódik.

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Keresés

Csatlakozzon hozzánk Patreonon

AZ ÉLET MEG MINDEN PODCAST – Sajó Tamás

Árnyék podcast a mentális egészségről – Pettik Ágival