A kormány újra meghosszabbítaná a veszélyhelyzetet

A kormány újra meghosszabbítaná a veszélyhelyzetet

Orbán Viktor (Forrás: a miniszterelnök Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kedden késő este törvénymódosító javaslatot, nyújtott be kormány, pontosabban Semjén Zsolt, amellyel őszig meghosszabbítanák a most érvényben lévő veszélyhelyzettel összefüggő intézkedéseket – vette észre a Magyar Narancs.

Május 23-án járna le a veszélyhelyzethez kapcsolódó kormányrendeletek február végén 90 nappal meghosszabbított hatálya.

A javaslat indoklásában az áll, hogy „Magyarország Európa egyik legeredményesebb oltási programjával küzd a koronavírusvilágjárvány ellen. Az új vírusvariánsok azonban Európa-szerte terjednek és Magyarországon is jelen vannak, ezért elengedhetetlen a fokozott védekezés. A Kormány ezért javaslatot tesz a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvény hatályának meghosszabbítására az őszi ülésszak első ülésnapját követő 15. napig. A javaslat egyúttal rögzíti, hogy a Kormány a veszélyhelyzetet ezt megelőzően is megszüntetheti.”

A javaslat rögzíti, hogy a kormány „a veszélyhelyzetet a 2021. évi őszi országgyűlési ülésszak első ülésnapját követő 15. napot megelőzően megszüntetheti, ha a veszélyhelyzet fenntartásának alaptörvényi feltételei már nem állnak fenn.”

És hogy miért hosszabbítják meg a törvényt az őszi ülésszak utánig, akkor is, ha a veszélyhelyzet előbb megszűnne? Mivel a kormány számos intézkedést vezetett be rendeleteivel, ezek azonban a veszélyhelyzet megszűntével hatályukat vesztenék – áll az indoklásban.