A kormányban is viták lehetnek a jövő évi költségvetés körül

A kormányban is viták lehetnek a jövő évi költségvetés körül

Orbán Viktor miniszterelnök (b2), Varga Mihály pénzügyminiszter (b), Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke (j) és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke (j2) a kamara gazdasági évnyitóján a budapesti New York Palace szállodában 2019. február 27-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mindenki arra számított a héten, hogy a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely több információt is megoszt a jövő évi költségvetés főbb számairól, de Miniszterelnökséget vezető miniszter mindössze annyit mondott, hogy eltérő vélemények vannak az idei gazdasági növekedésről – írja a Népszava.hu.

A tervek szerint már jövő kedden a parlament elé terjesztenék a 2021-as költségvetést, ám a kormányban még az alapokban sincs egyetértés. A legoptimistább álláspont a jegybanké, és a miniszterek egy része is azonosul a Magyar Nemzeti Bank 3 százalékos növekedést valószínűsítő előrejelzésével. Ez azonban nem nevezhető túlságosan megalapozott prognózisnak.

A hivatalos, a kormány álláspontját is tükröző előrejelzés a Pénzügyminisztériumé, amely ugyanekkora visszaesést prognosztizál. Ez utóbbi szerepel a Brüsszelnek április végén benyújtott Konvergencia Programban is. Ez azonban még mindig optimistább mint a nemzetközi szervezetek előrejelzései: a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 3,1 százalékos, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 3,5 százalékos, az Európai Unió pedig egyenesen hét százalékos magyar recesszióval számol.

A vita azért meglepő, mert a kormányfő és a pénzügyminiszter többször is posztolt a közösségi médián a költségvetésről, és akkor úgy tűnt, megvan a konszenzus, kedden gond nélkül dönthet a kormány a javaslatról.