A kormányhivatal szerint a Meseország mindenkié megtéveszti a vásárlót

A kormányhivatal szerint a Meseország mindenkié megtéveszti a vásárlót

A Meseország mindenkié című könyv (Fotó: Facebook/Meseország mindenkié)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat a Labrisz Egyesület a Meseország mindenkié című könyv értékesítésekor – közölte Budapest Főváros Kormányhivatala kedden az MTI-vel. A hatóság fogyasztóvédelmi eljárásban állapította meg, hogy a kiadó tisztességtelen gyakorlatot végez – áll a közleményben.

A közérdekű bejelentésre indult vizsgálatban a kormányhivatal azt állapította meg, hogy a könyvet mesekönyvként értékesítik, a megnevezés és a borítón lévő grafikus ábrázolás is erre utal, az viszont nincs feltüntetve, hogy a mesék a hagyományos nemi szerepektől eltérő viselkedésmintákat jelenítenek meg. A hatóság szerint a fogyasztók így tudtukon kívül a mesék szokott tartalmán túlmutató tartalommal találkozhatnak, és a könyv megvásárlásáról félrevezető információk alapján dönthetnek.

Minthogy a fogyasztók nem kapnak előzetes tájékoztatást a könyv tartalmáról és témaköréről, sérülnek a megfelelő tájékoztatáshoz való jogaik és érdekeik, ezzel pedig az egyesület tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot valósít meg – írták.

A hatóság ezért kötelezte az egyesületet, hogy nyújtson mindig teljes körű tájékoztatást a tevékenységi körét érintő áruk esetleges értékesítésével kapcsolatban. Ezt a Meseország mindenkié című könyv esetében is alkalmazni kell – olvasható a kormányhivatal közleményében.

A Meseország-botrány Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettesének performanszával robbant ki. A politikus teátrálisan ledarálta a mesekönyvet, mondván, hogy a „homoszexualitást propagálja”, és a könyv „támadás a magyar kultúra ellen”. Orbán Viktor miniszterelnök később erre reagálva azt nyilatkozta, hogy „Toleránsak vagyunk a homoszexuálisokkal, csak hagyják békén a gyerekeinket.”

Az egyre burjánzó ügy kapcsán több mint ezer pszichológus közös állásfoglalásban jelentette ki, hogy a Meseország mindenkié című mesekönyv nem veszélyes a gyerekekre. Ezen a véleményen volt Boldizsár Ildikó meseterapeuta is, Bagdy Emőke ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy a „gendermesék” veszélyt jelentenek a kicsikre.

A több helyen betiltott mesekönyvek forgalmazása miatt szélsőséges csoportok félelemkeltő üzeneteket ragasztottak könyvesboltok kirakatára, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) pedig közleményben hívta fel a figyelmet, hogy tettlegességgé fajult a könyvkiadók és -kereskedők elleni politikai támadás.

– Ezért kellett darálni: így elértük, hogy az Alaptörvénybe kerül, hogy az anya nő, az apa férfi, az állam pedig garantálja a gyermek születési nemének megfelelő, háborítatlan fejlődését, azaz a homoszexuális propaganda óvodai tiltását, és a deviáns párok sem fogadhatnak örökbe gyermeket ezután – írta a közösségi oldalára Dúró Dóra, a Mi Hazánk parlamenti képviselője.

Dúró Dóra szerint az igazságügyi miniszter alaptörvény-módosító javaslata annak köszönhető, hogy a darálós akcióval a párt ráirányította a figyelmet a kötetre, akkora lett a társadalmi felháborodás, hogy rákényszerítették a kormányt a cselekvésre.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.