A kormányhivatal szerint szabályosan járt el a kanizsai fideszes polgármester

A kormányhivatal szerint szabályosan járt el a kanizsai fideszes polgármester

Balogh László (b), Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára (k) és Tóth Nándor alpolgármester 2019. szeptemberében (Fotó: MTI / Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több, a helyi képviselő-testületben kisebbségbe szorult fideszes polgármester használta a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetet fajsúlyos politikai intézkedésekre, amelyet az ellenzék politikai leszámolásként értelmezett. A 47 ezres Nagykanizsán Balogh László polgármester márciusban többek között megszüntette a közgyűlés 8:7 arányú többségben lévő ellenzéke által kiharcolt tanácsnoki rendszert. Ezenkívül alpolgármestert választott maga mellé, miután a helyettes személyéről a tavaly őszi alakuló ülés óta nem tudtak megegyezni. Balogh párttársát, a kompenzációs listán bejutott Bizzer András fideszes frakcióvezetőt nevezte ki.

Balogh intézkedései leforrázták az ellenzéket. Károlyi Attila, az ellenzéki szövetséget összefogó Éljen Városunk Egyesület képviselője a jogszabálysértés megállapítását kérte a Zala Megyei Kormányhivataltól, illetve a rendeletek visszavonását indítványozta. Beadványában a katasztrófavédelmi törvényre hivatkozott, amely szerint bár veszélyhelyzetben a képviselő-testület hatáskörét a polgármester gyakorolja, ám nem foglalhat állást önkormányzati intézmény átalakításáról és megszüntetéséről. Károlyi szerint Balogh visszaélt a rendkívüli jogrenddel.

Statárium: egyszemélyes kormányzásba kezd a polgármester Szekszárdon | Magyar Hang

A kormányhivatal – amely egyetlen kérdésünkre sem válaszolt – viszont nem talált kivetnivalót a polgármesteri rendeletekben. Indoklása szerint a polgármester, tekintettel az egészségügyi veszélyhelyzetre, dönthet az alpolgármester személyéről, hiszen a helyettesítés feltétlenül szükséges a működtetéshez. A tanácsnokok ugyanis ezeket a jogköröket nem gyakorolhatják, sőt a Szervezeti és Működési Szabályzatban (SzMSz) rögzített feladataikat veszélyhelyzetben nem látják el. Az irat szerint Balogh László a képviselői fizetést is jogszerűen állította vissza a 2019-es választást megelőző szintre, mivel a megemelt tiszteletdíj indokolatlanul terhelné a költségvetést – érvelt a hivatal.

Az elmaradt alpolgármester-választás miatt már korábban törvényességi felügyeleti eljárást indított a kormányhivatal Nagykanizsa önkormányzatával szemben. Az ellenzék – az 1998-2002-es ciklushoz hasonlóan, amikor jobboldali közgyűlési többsége, de MSZP-s polgármestere volt a városnak – két ellenzéki alpolgármestert szeretett volna, de ezt Balogh László elutasította. Az ellenzék végül „másfél” – egy főállású és egy társadalmi megbízatású – alpolgármesterrel is beérte volna. Mivel azonban Balogh ragaszkodott Bizzer Andráshoz, az ellenzék mindannyiszor leszavazta őt.

Ám hogy a mostani kinevezés mennyire tartósan oldja meg a polgármester helyettesének ügyét, bizonytalan. Még úgy is, hogy a kinevezés elvileg a veszélyhelyzet utáni időszakra is érvényes. Emiatt várhatóan nagy viták zajlanak majd. Az alpolgármesteri visszahívás polgármesteri jogkör, ugyanakkor az önkormányzati törvény az ellenzék kezébe is több lehetőséget ad a tisztség kiüresítésére. Kerestük telefonon Balogh László polgármestert is, de azt mondta, nem kíván nyilatkozni.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/21. számában jelent meg május 21-én.