A Fidesznek igent vagy nemet kel mondania a finn és svéd NATO-csatlakozásra

A Fidesznek igent vagy nemet kel mondania a finn és svéd NATO-csatlakozásra

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Demokratikus Koalíció (DK) határozati javaslatban kéri az Országgyűlést, hogy ratifikálja Svédország és Finnország NATO-tagságát. A DK frakcióvezető-helyettese szerdai, online sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt a két északi ország úgy döntött, hogy csatlakozni szeretne a szervezethez. Ezt július elején mind a harminc NATO-tagállam, köztük Magyarország is támogatta – tette hozzá Vadai Ágnes.

A politikus hangsúlyozta, hogy a csatlakozást a tagállamok parlamentjeinek is jóvá kell hagyniuk, azonban a török és a magyar ezt még nem tette meg. A magyar kormány orosz érdekeket szolgált azzal, hogy nem nyújtotta be az Országgyűlésnek Svédország és Finnország csatlakozási dokumentációit – foglalta össze véleményét a DK honvédelmi árnyékminisztere.

A szlovák parlament kedden hagyta jóvá Finnország és Svédország csatlakozását a NATO-hoz. Finnország csatlakozását 126 képviselő támogatta a szavazatát leadó 142-ből, Svédország csatlakozására 124-en szavaztak 140 képviselőből.