A kormánypárti lap nem tudja, honnan vannak a bizonyítékok, de ez nem riasztja el a vádaskodástól

A kormánypárti lap nem tudja, honnan vannak a bizonyítékok, de ez nem riasztja el a vádaskodástól

Krekó Péter (fotó: Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Krekó Péter, a Political Capital igazgatója tavaly márciusban kormányközeli hírportálokat perelt be, amikor egy Kiszelly Zoltán által írt cikket (melyről később a nevét eltávolította a lap) közöltek, illetve annak valótlan állításait osztották meg. Az ügyben a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje, Tóth Balázs képviselte az elemzőt – írta közleményében a Political Capital.

A Fővárosi Törvényszék első fokú ítéletében megállapította, hogy a figyelo.hu (mely lap főszerkesztője akkor Lánczi Tamás volt) kiadója megsértette Krekó Péter jó hírnévhez fűződő személyiségi jogát, amikor 2019. január elején megjelent „Kinek dolgozik Krekó Péter?” című cikkében valótlanul állította a felperesről, hogy brit titkosszolgálati pszichológiai hadviselési akcióban vesz részt.

A G. Fodor Gábor főszerkesztő által vezetett 888.hu, és az Origo szintén lehozták a fenti cikk állításait, ezért ezen oldalak kiadóját is elmarasztalta a bíróság.  

A bíróság az alpereseket kötelezte arra, hogy az említett cikkek címe felett tegyék közzé a bírósági ítélet jogsértést megállapító rendelkezését, és tartsák ott minimum 30 napig, illetőleg a cikk elérhetőségéig. A bíróság ezen felül az alpereseket sérelemdíj megfizetésére is kötelezte.  

A kormány által irányított médiában megjelent cikkek színvonalát és megalapozottságát híven jellemzi az ítéletből vett idézet: „A bíróság felhívására az alperes képviselője úgy nyilatkozott, hogy nem tud nyilatkozatot tenni arra vonatkozóan, hogy az általa csatolt bizonyítékoknak mi a forrása”.

Az inkriminált cikk szerzője így indít: „Krekó Péter régóta nagy tehertétele a magyar nyilvánosságnak. Alacsony színvonalú elemzéseivel azonban sikerült betörnie a nyugati médiumok felületeire, melyek korlátlan felvevő piacot jelentenek a Magyarországot sarazó cikkek terén. Krekó pedig nem bonyolítja túl a dolgokat, pontosan azt mondja, amit a megrendelők hallani akarnak.”

A megrendelő személyéről hamar lerántja a leplet a cikk: Soros György. – „Krekó Péter munkássága és Soros György “filantróp” törekvései a Soros-terv 2.0 mentén is találkoznak. A hazai Soros-hálózat feketeövesei még tavaly tavasszal – szintén egészen véletlenül – a Political Capital munkatársaival tartottak munkaértekezletet a New Pact for Europe-ról. Ezt a tervet decemberben az a 2010-ben és 2014-ben is látványosan megbukott Bajnai Gordon mutatta be, akit a Soros-hálózat (a parlamenti bohócellenzék tehetetlensége miatt) láthatóan politikailag újrahasznosítana” – olvasható az irományban, amely Krekót külföldi titkosszolgálati érdekek kiszolgálójának állította be, és mint nemzetbiztonsági kockázatot jelentő személyt jelenítették meg.

A Figyelőt korábban a hírhedt listázási ügy miatt is elmarasztalta a bíróság. A lap „Soros-zsoldosokként” állította be civil szervezetek munkatársait, megsértve ezzel személyiségi jogaikat.