A kormánypárti Századvég arról ír, mennyire elutasított Karácsony Gergely

A kormánypárti Századvég arról ír, mennyire elutasított Karácsony Gergely

Karácsony Gergely (Fotó: Farkas Norbert/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Karácsony Gergely és az ellenzéki együttműködés elutasítottságáról közölt felmérést a kormánypártokhoz közelálló Századvég. Az állami hírügynökség, vagyis az MTI mutatta be az eredményeket, amelyekről csak annyit lehet tudni, hogy 1000 felnőtt telefonos megkérdezése alapján készültek júliusban.

Az MTI beszámolója szerint a Századvég „kiindulópontként” rögzítette, hogy a választók bizalmatlanul viszonyulnak a balliberális összefogáshoz, a megkérdezettek több mint fele – 54 százaléka – kedvezőtlen véleményt fogalmazott meg és 39 százalék vélekedett pozitívan róla. Azt nem közölték, hogy a magukat ellenzékinek vagy kormánypártinak tekintők, illetve a bizonytalanok körében milyen adatok jöttek ki.

A kutatás azzal folytatódik, hogy „a miniszterelnöki ambíciókat dédelgető” Karácsony Gergely elutasítottsága még nagyobb. A válaszadók 57 százaléka „kedvezőtlen állásponton” van róla, a Párbeszéd politikusával szimpatizálók aránya 37 százalék.

A Századvég meg is magyarázta, hogy ez miért lehet. Írásuk szerint a jelenség hátterében feltételezhetően az áll, hogy Karácsony Gergely városvezetői teljesítménye nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ezért a válaszadók többsége kedvezőtlen véleményt alakított ki róla. Kitértek rá, hogy a 2019-es önkormányzati választások kampányában tett ígéretek – a többi között a tömegközlekedés ingyenessé tétele a 14 év alattiaknak, az időseknek és a rászoruló családoknak nyújtandó fűtéstámogatás, továbbá a hármas metró klimatizálása – nem valósultak meg, a rendszeressé váló forgalmi dugók és útlezárások Budapesten, valamint a „nyelvvizsgabotrány” egyaránt szerepet játszhatott Karácsony Gergely népszerűségének csökkenésében. Ezenfelül szerintük azt sem szabad elfelejteni, hogy a jelenlegi főpolgármester a 2018-as országgyűlési választáson már kudarcot vallott miniszterelnök-jelöltként, így „a 2022-es győzelmi esélyeiben a baloldali választók okkal kételkedhetnek”.

A választói csoportok közül egyedül a bizonytalanokra tér ki külön az MTI híre, ahol – mint írják – jelentős az MSZP-Párbeszéd-LMP kormányfő-jelöltjének elutasítottsága: csupán 17 százalékuk kedveli a főpolgármestert, míg 51 százalék azoknak az aránya, akik nem kedvelik.

A kutatásból az nem derül ki, hogy a teljes népességen és a biztos szavazók csoportján belül mértek-e, ahogyan az sem, hogy Karácsony Gergely és az ellenzéki együttműködés elutasítottságán kívül rákérdeztek-e másra is.