A kormányszóvivő is parlamenti képviselő lesz, de mire készül az ellenzék?

A kormányszóvivő is parlamenti képviselő lesz, de mire készül az ellenzék?

Orbán Viktor, Kósa Lajos, Kocsis Máté és Rogán Antal a parlament ülésén 2018. december 12-én (Fotó: Bankó Gábor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Három új képviselő teheti le esküjét hétfőn az Országgyűlésben. A tavaszi ülésszak első napján az igazságszolgáltatás tevékenységéről szóló beszámolókat is elfogadhatnak.

A házelnök – a parlament honlapján elérhető – napirendi javaslata alapján az ülés 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd három új képviselő teheti le esküjét. A kormánypárti padsorokban Hollik István (KDNP) kormányszóvivő kerül a decemberben elhunyt Hirt Ferenc (Fidesz) helyére, míg a Jobbik frakciójából távozó Staudt Gábor és Szávay István helyére Csányi Tamás és Bencsik János érkezik.

A Ház ezt követően szavazhat a Kúria, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és az ügyészség 2017-es beszámolóiról, az ezekről szóló vitákat ugyanis már tavaly lezárták.

A képviselőknek ezután határozniuk kell a becsületsértés miatt feljelentett Budai Gyula (Fidesz) mentelmi jogáról, majd két ellenzéki képviselő: Tordai Bence (Párbeszéd) és Varju László (DK) tiszteletdíját csökkenthetik fegyelmi ügyeikben.

Ellenzékiek büntetésével indul az Országgyűlés | Magyar Hang

A rabszolgatörvény miatti tiltakozások után kezdődnek a fizetésmegvonások.

Az interpellációkra ezúttal is két óra, míg az azonnali kérdésekre hatvan perc áll majd rendelkezésre.

Az ellenzéki pártok délelőtt egyeztetik, hogy mennyire látványosan tiltakozzanak, de az biztos, hogy készülnek valamire. Az ATV.hu-nak többen azt mondták: Kövér László házelnököt nem szeretnék fizikailag akadályozni az ülésteremben, a pulpitusfoglalás, a miniszterelnök arcába fütyülés 20 centiről, live videózás a miniszteri patkóban, vagy éppen a miniszterelnök székének az elfoglalása most nem aktuális szerintük.

Orbán Viktor miniszterelnök nem is vesz részt az ülésen, mert a visegrádi országok és Izrael csúcstalálkozójára Jeruzsálembe indult hétfőn, egy fotót is posztolt a reptérről délelőtt.

Orbán Viktor

Irány Jeruzsálem // Off to Jerusalem

Az Országgyűlés kedden és szerdán folytatja kéthetes ülését. Kedden reggel a magyar ápolók napjára emlékeznek a képviselők, majd – több nemzetközi szerződés mellett – a Budapesti Corvinus Egyetem fenntartójává váló Maecenas Universitatis Corvini létrehozásáról is általános vitát tartanak. 

A vagyonkezelő alapítványokról szóló törvényjavaslatot szerdán tárgyalhatja a Ház, és ekkor folytatnak általános vitát a Magyarország területén élő nemzetiségek 2015-2017. közötti helyzetéről is.  amely február 25-én, hétfőn érhet véget. (MTI)