A kormányt is elérte a koronavírus

A kormányt is elérte a koronavírus

Gulyás Gergely és Varga Judit (Fotó: Gulyás Gergely Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gulyás Gergely, Varga Judit, Orbán Balázs, Hollik István – egyelőre róluk tudni, hogy hatósági házi karanténba kerültek, mert koronavírus-fertőzöttel találkoztak, Hollik István pedig el is kapta. Az biztos, hogy közülük hárman – az igazságügyi miniszter kivételével – ugyanazon a magánrendezvényen voltak, azt azonban egyelőre még nem tudni, hány fideszes politikus vagy esetleg kormánytag lehetett ott.

Már múlt hét óta tudni lehetett, hogy a kormány ezen a héten jelenti be a koronavírus-járvány felerősödése miatt tervezett újabb szigorításokat. Habár azt lehetett gondolni, hogy a Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón fog beszámolni, az eseményt elnapolták. Mint kiderült, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanis hatósági karanténba került. Akárcsak Orbán Balázs, a tárca parlamenti és stratégiai államtitkára. Mindketten egy magánrendezvényen vettek részt, ahol valakiről később kiderült, pozitív lett a koronavírus-tesztje.

Nem sokkal a bejelentés után Hollik istván, a Fidesz kommunikációs igazgatója közölte a Facebookon, hogy megfertőződött, és bár a részletekről többet nem árult el, ő is egy magánrendezvényről írt, amelynek résztvevői karanténba kerültek. Hollik később az Azonnalinak és a 24.hu-nak elmesélte, egy Balaton-felvidéki kerti partin járt, amelyet szűk körben és a szabad ég alatt tartottak, így nem valószínű, hogy másokat is megfertőzött volna.

Csütörtökön kora délután Varga Judit igazságügyi miniszter jelentette be, hogy fertőzött személlyel találkozott, így ő is karanténból folytatja tovább a munkát.

Mindeközben Dióssi Csaba, Dunakeszi fideszes polgármestere is karanténba kényszerült, ő egy augusztus 19-i magánrendezvényen került kapcsolatba fertőzött személyekkel. Tünetei nincsenek, de otthonról dolgozik, és követi a hatóság utasításait – írta.

Mint ismert, a napokban a Tranzit Közéleti Évadnyitó rendezvény halasztásáról döntöttek, mert a szervezők között kedden koronavírussal fertőzöttet találtak. A Fidesz-közeli rendezvényen Orbán Viktor miniszterelnök is felszólalt volna.

Az Átlátszó szerint pedig a vírus már jóval korábban megérkezett az államigazgatásba, egy helyettes államtitkárról júliusban derült ki, hogy megfertőződött, a kormány azonban nem verte nagydobra az ügyet. A portál információi szerint Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára, és szintén a minisztériumban dolgozó munkatársa a nyár eleji törökországi nyaralásuk során fertőződtek meg. Solymár Károly Balázs a kormányzati VírusRadar alkalmazás felelőse, a mobilos alkalmazás segítségével kideríthető, ki került igazolt koronavírus-fertőzött közelébe – emlékeztet az Átlátszó. Mint írták, a minisztériumból a két pozitív eset miatt rengeteg embert küldtek el tesztelni, forrásaik szerint „sorakoztak az állami autók a kórház előtt a tesztelőhelyen”. Az incidenst azonban eltitkolták a nyilvánosság elől, arról azóta sem adtak ki semmilyen hivatalos tájékoztatást.

Hollik István bejelentése alapján nem elképzelhetetlen, hogy további kormánytagok is karanténba kerülnek, hiszen az általa is említett magánrendezvényen több politikus is részt vett, igaz, a véleménye szerint a nyílt térben nem fertőzhetett meg másokat. Az eseményről mindenesetre megkérdeztük a Miniszterelnökséget, hogy megtudjuk, összesen hány embert érinthet a rendezvény, kik kerültek karanténba, és találtak-e újabb fertőzötteket, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

Varga Judit ügyében az Igazságügyi Minisztériumhoz fordultunk, arról érdeklődve, hogy a miniszter miként került kapcsolatba egy igazoltan fertőzött személlyel, illetve hogy van-e az esetnek további érintettje a minisztériumban, az ő reakciójukra is várunk. Varga Judit egyébként a Facebook-oldala tanúsága szerint augusztus 24-én, vagyis az inkriminált hétfőn a Miskolci Egyetem jogász, gépész és bölcsész karai gólyatáborának megnyitó ünnepségén vett részt Miskolcon. Később a Miskolci Egyetemi Atlétikai és Futball Club felújított csarnokába is ellátogatott.

Az igazolt fertőzések és a karantén ellenére a kötcsei polgári piknik egyelőre nem került veszélybe – írja az Atv.hu. Emlékeztetnek rá, hogy hagyományosan a Dobozy kúrián szeptemberben fideszes, kereszténydemokrata politikusok és a jobboldali holdudvar meghívottjai előtt szokta elmondani politikai szezonnyitó beszédét Orbán Viktor. A piknik zárt, de általában több százan szoktak részt venni a szabad téri rendezvényen, melynek fő szervezője és házigazdája Balog Zoltán volt EMMI miniszter, a Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke. Az Atv információi szerint eddig nem merült fel az esemény a Tranzithoz hasonló halasztása.