A kormányváltás érdekében hatpontos előválasztási memorandumot írt alá Márki-Zay Péter

A kormányváltás érdekében hatpontos előválasztási memorandumot írt alá Márki-Zay Péter

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere (Fotó: Malatinszky Dávid/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Előválasztási Memorandum címmel javaslatcsomagot írt alá Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje. A közösségi oldalán közzétett videóban azt javasolja a hat ellenzéki párt vezetőinek, hogy ne kockáztassák a 2022-es közös kormányváltást, és tegyék félre a hatalmi és pártfinanszírozási szempontokat.

– Az elmúlt év egyik legnagyobb sikere, hogy még a korábban vonakodó pártok is beleegyeztek: mind a 106 körzetben legyen előválasztás, és azon civilek is indulhassanak. A sikeres kormányváltás érdekében most még tovább megyünk, és pártfüggetlen szakértők javaslatait támogatva az Előválasztási Memorandum elfogadását kérjük a hat párt tagjaitól – tette hozzá a hódmezővásárhelyi polgármester.

Az Előválasztási Memorandum az alábbi hat pontot tartalmazza a Hódpress összefoglalója szerint:

  • Több x-es előválasztást vagy két fordulót minden körzetben! Ne csak az előválasztást megnyerni képes jelöltet találjuk meg, hanem azt is, aki a 2022-es országgyűlési választásokon is győzni fog.
  • Maradhassanak függetlenek a függetlenek! Ne kelljen nyíltan pártot választaniuk a civil jelölteknek, hogy az egyes pártokkal nem szimpatizálók szavazatait se veszítsük el.
  • Pártdelegáltak és civilek közösen! Az előválasztás lebonyolításában kapjanak teret a pártok mellett a korábban már bizonyított civil szervezetek is.
  • Juttassuk el az igazságot minden postaládába! Hozzuk létre az ellenzéki hírszolgálatot, támogassuk a szabad sajtót és a Nyomtass Te Is! mozgalmat.
  • Mindenki vegyen részt a közös kampányban! Mihamarabb kezdjük meg az aktív országjárást, a jelöltek közötti nyílt vitákat, a terveink ismertetését, hogy a választópolgárok bizonyságot nyerhessenek a demokrata erők szövetségének kormányzóképességéről.
  • Szakértői programalkotást! Vonjuk be a független szakértőket és a nyilvánosságot a közös programalkotásba.

A mozgalom véleménye szerint az Előválasztási Memorandum rámutat arra is, hogy a 2022-es kormányváltás a ma még bizonytalan egyharmadnyi szavazó kezében van. Úgy látják, a bizonytalanok csak akkor hajlandóak az ellenzéki összefogásra szavazni, ha személyi garanciákat kapnak arra, hogy 30 év magyar kudarcai után valódi demokráciában, az emberi jogokat tiszteletben tartó jogállamban, fenntartható és méltányos piacgazdaságban és az Európai Unió megbecsült tagjaként élhetnek. Azt is fontos tisztázni, hogy a 2010 utáni kormányzati rendszerré épített korrupció leváltásával nem a 2010 előtti korrupció tér vissza, és hazánk többé nem lesz következmények nélküli ország.