A koronavírus-járvány a lakásbérlők malmára hajtja a vizet

A koronavírus-járvány a lakásbérlők malmára hajtja a vizet

Ferencvárosi lakások (Fotó: Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megértőek voltak a lakástulajdonosok a bérlőkkel szemben, és jó részük engedett a bérleti díjból a koronavírus miatt kialakult nehéz helyzetre való tekintettel – olvasható az ingatlan.com 1200 fős, nem reptrezentatív felmérésének ismertetőjében.

Az adatok azt mutatják, a bérlők 40 százaléka kért a tulajdonosoktól fizetési kedvezményt, akiknek meghatározó többsége belement ebbe, alig 2,5 százalékuk utasította el, hogy engedjen a bérleti díjból. A bérbeadók 35 százaléka ráadásul magától ajánlott engedményt, anélkül, hogy kérték volna erre.

Azok a bérlők és tulajdonosok, akik fizetési engedményben állapodtak meg, 70 százalékban a fizetendő bérleti díj átmeneti csökkentéséről döntöttek, az esetek 15 százalékában pedig a bérlőknek ideiglenesen teljesen elengedték a bérleti díjat, így csak a rezsit, illetve a közös költséget kell kifizetni a nehéz időszakban. A fizetési engedményektől függetlenül a tulajdonosok 43 százaléka abba is belemenne, hogy a bérbevevők a fizetési kötelezettségeiket a kaució terhére teljesítsék, amíg nem rendeződik a helyzetük. Tízből négy tulajdonos nyilatkozott úgy, hogy a vírushelyzet miatt kevesebb kaucióval is beérné, ha új bérlő költözne az ingatlanba: kétharmaduk továbbra is két havi kauciót tart szükségesnek, viszont 26 százalékuk egy havi kaucióval is megelégedne. A bérbeadók 4 százaléka viszont teljesen eltekintene a kauciótól.

– Konkrét számokat ugyan nem tudok mondani, mert erre nem kérdeztünk rá, de becslésem szerint az átlagos 150 forintos havi bérleti díjat figyelembe véve 10-30 ezer forint között mozoghat az engedmény összege – mondta a Magyar Hangnak Balogh László. – Ami azonban nagyon érdekes, hogy a jövőbeli várakozásokra vonatkozó kérdésekre válaszolók 58 százaléka arra számít, hogy egy év múlva a válság előtti, azaz februári díjak lesznek általánosak. Ezzel szemben 22 százalék úgy gondolja, a jelenlegi csökkentett bérleti díjak maradnak, 14 százalék pedig még ennél is alacsonyabb összeggel számol. Vagyis a bérbeadók több mint harmada szerint állandósul a válság hatása a lakásbérleti piacon.

Érthető is a lakástulajdonosok engedékenysége, hiszen áprilisban jelentősen megnőtt a bérlőre váró lakások száma. Ezt mutatják az ingatlan.com adatai alapján a kiadó lakások kínálatának változásáról készített statisztikai adatsorok is. Ebből kiderül, hogy Budapesten ezer lakásra vetítve a pesti belső kerületekben a legnagyobb a kiadó lakások kínálata: 2020 első negyedévéhez képest áprilisban 10 százalékról 17 százalékra nőtt arányuk. Az ingatlanhirdetési portál adatai alapján készített KSH-statisztikából az is látszik, hogy ezer darab 1-2 szobás lakásra vetítve a hasonló méretű kiadó lakások kínálata a koronavírus járvány idején az V., VI. és VII. kerületekben volt a legnagyobb.