Ötéves rekordon a biciklizők száma a fővárosban májusban

Ötéves rekordon a biciklizők száma a fővárosban májusban

Ideiglenes kerékpársáv a Nagykörúton (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt öt évben nem volt olyan májusi hónap, amikor annyian kerékpároztak volna Budapesten, mint idén. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) által közölt adatok szerint ugyanis több mint 319 ezer áthaladást regisztráltak a számlálóhelyeken. Ez 10 százalékkal több, mint 2018 májusának adata. Tavaly májusban pedig 230 ezer áthaladást rögzítettek. Ezeket az adatokat a BKK állandó és ideiglenes forgalomszámláló műszerei gyűjtötték, amelyek persze mindenféle közlekedési módot és eszközt monitoroznak. Ezen adatok alapján hoz a társaság közlekedésszervezési, például menetrendet érintő döntéseket.

A friss kerékpáros adatok egyébként összecsengenek a 20 hazai, részben állami vállalatot tömörítő Jövő Mobilitása Szövetség éppen ma közölt információival. Eszerint ugyanis 2020-ban jelentős ugrás történt a fővárosi kerékpárhasználati szokásokban – emlékezetes, ekkor jelent meg Magyarországon a koronavírus. A Magyar Kerékpárosklub 2020-as felmérése szerint a magyar felnőttek 71 százaléka szokott kerékpározni, Budapesten 2020 nyarára 6 százalékkal, 57 százalékra nőtt a kerékpározók száma. Tavaly pedig – a BKK adatai alapján – 2,6 százalékkal tovább nőtt a biciklis forgalom a BKK nyilvános adatokat szolgáltató kerékpáros forgalomszámlálója szerint. A legnépszerűbb útvonalak a budai rakpart kerékpárútja, és a Kiskörút, de a Hungária körúton is nőtt a kerékpárosok száma.

A tavasz berobbanásával nőtt a bubizók száma is

A BKK közlekedési riportja közöl adatokat a MOL által szponzorált Bubi közösségi biciklirendszer májusi kihasználtságáról is. Eszerint májusban a Bubival több mint 346 ezer alkalommal utaztak (ez naponta átlagosan 11 186 használatot jelent). Ez kétszer annyi, mint ahány utat megtettek a rendszer járműveivel áprilisban, és ez növekedés a jó idő beköszöntével is összefügg. A napi adatokból különben az is látszik, esős napokon kevesebben pattannak fel a közösségi kétkerekűekre. A legnagyobb napi használatot egyébként május 27-én regisztrálták, amikor meghaladta a 14 ezret a napi használat száma.

A jelek szerint azonban a jelenleginél is több Bubis kerékpárra van szüksége a fővárosiaknak. Május elején ugyanis a rendszer bővítését jelentette be Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója. Mint arról beszámoltunk, újabb 900 kerékpárral és 75 gyűjtőállomással gyarapítják a hálózatot. Az első 350 kerékpár a idei év második félévében érkezik majd meg – közölte. Jelenleg egyébként 1560 bicikli használható a rendszerben és 162 állomás van Budapesten.

A BKK a havonta készülő közlekedési riportokra azért hívta fel figyelmünket, mert májusban az Üllői út és a Ceglédi út kereszteződésében magunk is találkoztunk a számlálókkal. A társaság ugyanis rendszeresen monitorozza a forgalmat, járműkategóriánként és irányonként egyaránt. Mint írták, májusban 52 helyszínen zajlott mérés a közúti közlekedésben, és 49 helyszínen történt kerékpáros mérés – írták. Az adatfelvételek célja a társaság szintén döntéseket támogató rendszerének, az úgynevezett Egységes Forgalmi Modell adatainak frissítése volt.

Érdemes azonban még visszatérni a legutóbbi hónapok közlekedési riportjaihoz. Ezekben ugyanis elemezték az Erzsébet és a Szabadság híd forgalmát. Ezek, főként az Erzsébet híd, a Lánchíd felújítása és az ezzel járó lezárás miatt komoly terhelésnek vannak kitéve.

Április 28-án reggel 7 és 9 óra közötti csúcsidőben közel 20 ezren keltek át Erzsébet hídon valamilyen módon. Az áthaladók 58 százaléka autóval, míg a 40 százalékuk busszal ment át, a gyalogosok és biciklisek aránya 1-1 százalékot tett ki. Az adatok szerint az 5-ös, a 7-es, a 8E és a 133E buszok által használt buszsávokban a legmagasabb az utasforgalom. A BKK megjegyezte: ezek esetében továbbra is indokolt a nagy kapacitású járművek közlekedése a reggeli csúcsidőszakban. Érdekesség különben, hogy az autók számára fenntartott sávokon többen mentek Budára, mivel a pesti irányba a dugó miatt kevesebben tudtak átkelni.

A május 24-én vizsgált Szabadság híd forgalmát reggel 6 és este 8 között mérték. A közlekedők jelentős része – 54 százaléka – villamossal (18 520 utas) utazott át a hídon. A gyalog (5374) és biciklivel, vagy más kétkerekű járművel (összesen 2803) közlekedők száma is jelentős, az autóval átkelők száma 12 ezernél kicsivel volt több. Ez azt jelenti, hogy a híd forgalmának több mint háromnegyed részét – a felmérés napján a változékony időjárás ellenére is – a fenntartható közlekedési módot használók teszik ki. A gépkocsiforgalom pedig a többi hídéhoz képest rendkívül alacsony – állapították meg. Részben azért, mert eleve csak irányonként egy-egy autós forgalmi sáv van a hídon, másrészt pedig a metrópótlás miatt – a Múzeum körúton az irányonkénti két sávból egyet csak a BKK járművei használhatnak.