A koronavírus megfertőzte a lakáspiacot is

A koronavírus megfertőzte a lakáspiacot is

Ferencvárosi lakások (Fotó: Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amint azt már korábbi cikkeinkben is jeleztük, a koronavírus-járvány, illetve az annak megfékezése érdekében tett korlátozások átrendezték a lakáspiacot. A drágulás megtorpanásának első jelei már a múlt év második felében észlelhetők voltak, a koronavírus-járvány első negyedéves megjelenése pedig jelentősen visszavetette mind a keresletet, mind a kínálatot.

Az ingatlan.com friss elemzése azt mutatja, márciusi közepétől április végéig a kereslet 10-40 százalékkal esett vissza éves szinten, a feladott hirdetések száma pedig 10-30 százalékkal csökkent azokban a hetekben. Ennek hatására 6,3 százalékkal esett a használt lakások ára a második negyedévben.

A folyamatokat elemzve Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, az elmúlt öt évben az idei második negyedévben először fordult elő, hogy a használt lakások ára éves szinten csökkent. – Ne felejtsük el – tette hozzá –, hogy ebben az időszakban volt érvényben a kijárási korlátozás.

Akiknek muszáj volt eladni az ingatlanjukat, mert például már megtalálták a következő otthonukat, azok kénytelenek voltak engedni az árból. Azt nem lehet tudni, hogy tartós marad-e az áresés, az viszont biztosnak tűnik, hogy drágulásra egyelőre nem lehet számítani.

Az elemzés arra is rámutat, hogy a második negyedévben a használt lakások az éves árcsökkenés ellenére a 2015-ös szinthez képest 60 százalékkal voltak drágábbak, az előző negyedévhez képest viszont 8 százalékos volt a hanyatlás. Ezzel szemben az új lakások ára éves szinten 1,4 százalékkal még növekedni is tudott. 

A friss adatok azt mutatják, hogy október első három hetében a használt lakások kínálata 8 százalékkal volt kisebb, mint egy évvel korábban, jelenleg 142 ezer lakóingatlan-hirdetésből tudnak válogatni a vevők. A használt lakások iránti kereslet pedig csaknem ötödével, egészen pontosan 19 százalékkal mérséklődött.

Balogh László rámutatott, a mostani és a következő hónapokban a lakáspiac, ezen belül a használt lakások szegmense változékony arcát mutatja majd. Egyrészt azért, mert a járvány alakulása még bizonytalan, másrészt az állami lakástámogatási rendszerben bővítése miatt sokan kivárnak. Többek között azért, mert az elmúlt hetekben kiderült, hogy az állami lakástámogatási rendszer 2021-től több új elemmel bővül.

Például az lakásépítés áfájának 5 százalékra történő csökkentése, a lakásfelújításokra ígért maximum 3 millió forintos állami támogatás bevezetése, valamint a családi otthonteremtési kedvezménnyel – azaz a csokkal – vásárolt lakásoknál az illeték elengedése lendületet adhat a piacnak. Részben ezeknek az intézkedéseknek is köszönhető, hogy az új lakások és házak iránti érdeklődések száma október első három hetében 40 százalékkal volt magasabb mint egy évvel korábban.