A koronavírus szövődményeit csillapító magyar gyógyszert kezdenek tesztelni novemberben

A koronavírus szövődményeit csillapító magyar gyógyszert kezdenek tesztelni novemberben

A Semmelweis Egyetem (SE) Elméleti Orvostudományi Központja (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– November elején kezdődnek a Semmelweis Egyetemen (SE) és egyes hazai járványkórházakban azok a klinikai vizsgálatok, amelyek a koronavírus-fertőzés következtében fellépő tüdőhegesedés kezelésében (tüdőfibrózis) hatékony fluvoxaminterápia eredményességét vizsgálják – közölte az orvosegyetem pénteken az MTI-vel.

 Az SE közleménye idézi Merkely Bélát, az intézmény rektorát, aki elmondta: a koronavírus-fertőzés kétféle módon károsíthatja szervezetet. Az egyik eset, amikor a már meglévő alapbetegségek – szív- és érrendszeri problémák, a vesebetegség vagy az onkológiai tünetek – erősödnek fel. – A másik esetben a vírus túlzott immunreakciót vált ki a szervezetből, úgynevezett citokinvihart okozva, amely komoly tüdőgyulladást és többszervi károsodást eredményezhet. Ennek leküzdésében a tüdőhegesedés kezelésében lehet segítségünkre a fluvoxaminterápia – emelte ki.

Mint írták, ez a terápia két ponton fejti ki védő hatását. A koronavírus következtében kialakult tüdőgyulladás akut szakaszában az úgynevezett citokinvihart gátolja oly módon, hogy a gyulladást beindító anyagok termelődését csökkenti. Emellett pedig hosszú távon a tüdőgyulladás miatt kialakuló hegszövet termelődését is mérsékli, ezáltal kisebb felületen károsodik a tüdő, vagyis nagyobb marad a légzőfelület. A szakemberek azt várják a terápia hatásaként, hogy a koronavírus szövődményként kialakuló és gyakran elhúzódó légzési nehezítettség is rövidebb ideig áll majd fenn.

A száz középsúlyos, kórházi kezelésre szoruló beteg bevonásával és egyéves követésével zajló vizsgálat novemberben kezdődhet a Semmelweis Egyetemen, ahol a betegek a kórházi kezelés részeként, és ezt követően bizonyos ideig otthon is kapják majd a fluvoxamin hatóanyagú tablettát.

A közlemény idézi Szabó Attilát, az SE I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatóját, aki szerint a munkacsoport nagyon gyorsan és kreatívan reagált a pandémia kapcsán kialakult helyzetre. Megvizsgálták annak lehetőségét, hogy a Covid-19 vírusfertőzés során jelentkező akut tüdőgyulladás és a hosszú távú szövődmények terápiájában segíthet-e a fluvoxamin. Az orvosokból, vegyészekből, biomérnökből és biológusokból álló multidiszciplináris kutatócsoport rekordsebességgel végezte el a szükséges állatkísérleteket – mondta hozzátéve: a meggyőző eredményeikre alapozva az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) gyorsított eljárásban engedélyezte a klinikai vizsgálatok megkezdését – mondta.

Fekete Andrea, a kutatócsoport vezetője kiemelte, nagyon ritkán fordul elő a magyar gyógyszerkutatás történetében, hogy egy hazai szabadalom eljut az úgynevezett klinikai vizsgálatok kettes fázisába, amikor lehetőség nyílik a betegeken történő alkalmazásra. Hozzátette: bíznak abban, hogy az alapkutatástól a klinikai alkalmazásig tartó teljes folyamat kizárólag hazai tudósok és támogatók összefogásával valósul meg, és az új terápia segítheti a koronavírus-betegek gyógyulását.

– A kutatási program a Semmelweis Egyetem, a Magyar Tudományos Akadémia és a SigmaDrugs egyetemi spin-off cég együttműködésében valósul meg, Fekete Andrea vezetésével – közölte a Semmelweis Egyetem.