A koronavírus-válság miatt felgyorsult az áresés, egyre több az olcsó ingatlan

A koronavírus-válság miatt felgyorsult az áresés, egyre több az olcsó ingatlan

Panellakások az óbudai Flórián téren (Fotó: Balogh Roland/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Öt éven keresztül tartó áremelkedést követően már több mint egy éve csökkennek a lakásárak az országban – olvasható az ingatlan.com legfrissebb, százezer eladó lakóingatlan adatait vizsgáló elemzésében.

Az áresés a fővárosban a leglátványosabb, ahol egy éve még a teljes kínálatnak alig 20 százalékát, 2020 februárjában már 23 százalékát adták a 30 millió forintnál olcsóbb lakások, idén augusztusban azonban arányuk már eléri a 24 százalékot. Az ennél olcsóbban megszerezhető ingatlanból is egyre több van, hiszen a Budapesten 20 millió forint alatti áron kínált lakások aránya most négy százalék, fél évvel ezelőtt 3,3 százalék volt, egy évvel ezelőtt pedig alig 2,9 százalék. 

– Az öt éven át tartó nagyvárosi lakásárrobbanást követően irányváltás történt a használt lakások piacán. Ezt mutatja, hogy a múlt év elejéhez képest 5 százalékkal nőtt a 30 millió forintnál olcsóbb ingatlanok aránya a kínálatban. A folyamat részben azzal magyarázható, hogy a vásárlóerő megálljt parancsolt a drágulásnak. Idén a koronavírus-járvány miatti óvatosság is az olcsóbb lakások piacát erősíti. Elsősorban azért, mert az elmúlt 1-2 évben a vevők egy komolyabb összegű lakáshitel segítségével ellensúlyozták a drágulást, ma viszont már jóval megfontoltabban állnak ehhez – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

Az ország többi részén kicsit más a kép. A megyeszékhelyeken a 20 millió forint alatti használt lakások és házak aránya egy év alatt összességében 38,9 százalékról 40,6 százalékra nőtt. Ez azonban igen nagy szórást mutat a települések elhelyezkedéséhez igazodva: volt olyan város, ahol nem tört meg az áremelkedési trend, másutt viszont csökkenésnek indultak az árak. 

Debrecenben például csaknem annyival nőtt az olcsó lakások aránya, mint a fővárosban, hiszen amíg egy évvel ezelőtt 11,8 százalékot tett ki a húszmillió forint alatt megkapható ingatlanok aránya, addig idén augusztusban már elérte a 15 százalékot. Még ennél is nagyobb volt a húszmillió alatt kínált lakások arányának növekedése Kecskeméten: egy év alatt 15 százalékról 22,6 százalékra emelkedett részesedésük a kínálatban. Ezzel szemben Győrben – ha minimálisan is, de – csökkent az olcsó lakások aránya: jelenleg a húszmillió forint alatt megkapható lakások aránya mindössze 11 százalék.