Kemenesi Gábor a majomhimlőről: az esetszámok növekedése sosem jó

Kemenesi Gábor a majomhimlőről: az esetszámok növekedése sosem jó

Négyéves ghánai majomhimlős kislány bőrfekélyei (Fotó: CDC)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kemenesi Gábor, a pécsi Szentágothai János Kutatóközpont virológus munkatársa Facebook-posztjában a majomhimlőről osztott meg egy bejegyzést, amelyben azt írja, minél több emberről-emberre történő terjedési lehetőséget kap a vírus, annál jobban adaptálódik az emberi terjesztésre. Bár megjegyzése szerint egyelőre keveset tudunk az új járványról, az látszik, hogy kevésbé fertőző, mint a koronavírus, hiszen más a működési mechanizmusa. – A legtöbb virológus (én is) közben egyre feszültebb figyelemmel kísérik az eseményeket, az esetszámok növekedése sosem jó – teszi hozzá.

„Ne keressük mindenáron a majomhimlő tüneteit magunkon és ne rettegjünk a buszon” – tanácsolja ugyanakkor a szakértő. Mint írja, a szuperterjesztés egyelőre csak a melegrendezvényekhez köthető, vagyis nincs olyan véletlenszerű átadási mechanizmus, mint a covid esetében, a megfertőződéshez közeli kontaktusra van szükség.

Egy kanadai infektológus orvos beszámolójára hivatkozva arra hívja fel a figyelmet, hogy a majomhimlő tünetei egészen enyhék is lehetnek, amikor láz sem jelentkezik és csak kevés kiütés jelenik meg a betegen. Ez azonban rossz hír a járvány terjedésére nézve, ezért fontos a tudatosság növelése és a betegség megfelelő kommunikációja. Ezzel kapcsolatban megjegyzi, mindenképpen el kellene kerülni a járvány által érintettek megbélyegzését.

Jelenleg a világ 19 országából 227 megerősített esetről tudunk, írta, de sok ismeretlen beteg is lehet. A majomhimlő emberről-emberre terjedése során adaptálódhat és átterjedhet az európai állatvilágra is.