A közéletből távozó polgármester fiát választották meg Szigliget első emberének

A közéletből távozó polgármester fiát választották meg Szigliget első emberének

A házak fölött a szigligeti vár (Fotó: Grimm Balázs/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ahogy azt már az október 18-i időközi önkormányzati választások előtt több helyen rebesgették, nagy a valószínűsége, hogy a július 22-én tisztségéből 22 év után távozó szigligeti polgármestert, Balassa Balázst fia, Balassa Dániel követheti a településvezetői székben. Jelen helyzetben pedig úgy áll, mindez meg is fog történni. A Nemzeti Választási Iroda honlapján a vasárnapi választás százszázalékos feldolgozottsága szerint Balassa Dániel fölényesen megnyerte a kiírt voksolást: a szavazatok 64,4 százalékát (351 voksot) begyűjtve ő lesz Szigliget következő polgármestere.

Az adatok szerint egyébként a 834 regisztrált szavazó 65,47 százaléka, azaz 546 fő járult az urnák elé az északnyugat-balatoni településen. A négy tagú közgyűlésbe jutott képviselőkről még cikkünk írásakor nem lehetett semmit tudni. Az új polgármester apja lemondását azzal indokolta: „Nagyon nehéz döntés volt, de úgy érzem, hogy ma már nem lehet aszerint az értékrend szerint végezni a munkámat, amiben hiszek, és amit képviseltem az elmúlt 22 évben”. Utána lapunknak pedig még augusztusban többek között azt mondta, teljesen kivonul a közéletből.

Szigliget mellett még hat – Bácsszentgyörgyön, Merenyén, Tiszacsegén, Balatonfűzfőn, Balatonszepezden és Megyeren – településen tartottak időközi választásokat.

A Hajdú-Bihar megyei Tiszacsegén szoros befutót hozott a polgármester választás: az 52,3 százalékos (1976 fő) részvétel mellett zajló szavazást a függetlenként induló Szeli Zoltán nyerte. Ő a voksok 40,87 százalékát zsebelte be, 806-an szavaztak rá. Második az ugyancsak függetlenként induló Fekete Gergő lett a szavazatok 34,79 százalékával (686 fő). A településen a képviselő-testület feloszlása miatt tartottak időközi megmérettetést.

Ugyancsak a képviselő-testület feloszlatása miatt tartottak választás a Veszprém megyei Balatonfűzfőn. Az NVI adatai szerint a három jelölt közül a voksok 60,86 százalékát Szanyi Szilvia szerezte meg, így 1160 szavazttal ő lesz a település új első embere. A második helyen végző Gál Andreára 677-en (35,52 százalék) szavaztak.

A legzavarosabb helyzet talán a mindössze 398 regisztrált választóval bíró Veszprém megyei Balatonszepezden volt. Ahogy riportjában a Telex összefoglalta: „Balatonszepezd az a település, ahol a tavaly ősszel, a rendes önkormányzati választásokon senki nem indult el polgármester-jelöltként. Az emiatt kiírt decemberi időközin viszont már 14-en jelentkeztek be a polgármesteri címért. A történet nyáron tovább bonyolódott, amikor a teljes képviselő-testület felállt, hogy újból polgármestert kelljen választania az alig 400 fős településnek. Most három, helyben ismert és egy ismeretlen, de a Fidesz közeléből erősen támogatott jelölt indul, a kampány pedig szinte már háborús hangulatot hozott a falura.”

Az NVI adatai szerint a választást végül a korábbi alpolgármester, a helyi képviselő-testületben 14 éve dolgozó Bíró Imre a szavazatok 48,37 százalékának (119 fő) megszerzésével nyerte. Az eredmény ugyanakkor nagyon szoros lett, hiszen kihívója, Bocskov Petrov mindössze 6 szavazattal maradt le mögötte – ő a voksok 45,93 százalékát kapta. A négyfős testületről cikkünk megjelenéséig itt se lehetett tudni az eredményeket.

A szintén Veszprém megyei Megyer polgármesterének az egyedül induló független Komendánt Irént választották meg. A helyi választási iroda vezetője, Bencze Gyöngyi tájékoztatása szerint a névjegyzékben szereplő 29 választópolgár közül 14-en mentek el szavazni, egy voks érvénytelen lett, így Komendánt Irént 13 szavazattal választották meg polgármesternek. A választók a falu képviselő-testületének tagjairól is döntöttek, a két helyre ketten pályáztak. A településen azért tartottak időközi helyhatósági választást, mert a képviselő-testület júliusban kimondta a feloszlását.

A független Regős Györgyöt választották polgármesternek a vasárnap tartott időközi önkormányzati választáson a Baranya megyei Merenyén – közölte a nagydobszai közös hivatalhoz tartozó település jegyzője az MTI-vel. Fitos Harri Gábor tájékoztatása szerint a Szigetvár közelében fekvő település egyetlen szavazókörében a névjegyzékben szereplő 231 választópolgár közül 158-an voksoltak, egy választó érvénytelenül szavazott. A két független polgármester-jelölt közül Regős György 119, Krapecz Ferenc 38 voksot kapott. A választók a falu képviselő-testületének tagjairól is döntöttek, a négy helyért tíz független jelölt indult. Az időközi választás megtartására azért volt szükség, mert a települést 2010 óta irányító független polgármester, Verkman István javaslatára a képviselő-testület nyáron feloszlott.

A Bács-Kiskun megyei Bácsszentgyörgyön 66 szavazattal a független Illi Ferencet választották a település vezetőjévé. A Gavrával közös önkormányzati hivatal jegyzője, az MTI által idézett Hódosné Süke Amália elmondta: a szintén független Müller Józsefre 23-an voksoltak, érvénytelen szavazat nem volt. A jegyzékben szereplő 135 választópolgár közül 89-en jelentek meg a településen kijelölt egy szavazókörben. A korábbi polgármester, a független Tóth János is jelöltette magát, de később visszalépett. A községben képviselő-választást is tartottak, mandátumot a kilenc jelölt közül Bajai Zoltán, Szőnyi Zsolt, Barna István és Müller József szerzett. Az időközi önkormányzati képviselő- és polgármester-választást azért kellett kiírni, mert a község tavaly megválasztott testülete július 30-án feloszlott.