„A közmédia olvassa be a tanárok és diákok követeléseit”

„A közmédia olvassa be a tanárok és diákok követeléseit”

A diákok és tanárok kilenc pontja (Fotó: Magyar Hang/Tompos Ádám)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy speciális, levélküldő akciót indított az aHang nevű civil szervezet (ez egy civil szervezet, nem azonos a Magyar Hanggal – a szerk.), amelyhez csatlakozva azt lehet követelni Papp Dánieltől, az MTVA vezérigazgatójától, hogy a közmédia olvassa be a diákok, tanárok és pedagógusok közös kilenc pontját az oktatás átalakításáról.

A SzabadaHang oldalán indított levélküldő petíciójukban kiemelik, hogy a tüntető diákok, szülők és pedagógusok 9 pontban foglalták össze a követeléseiket, amelyeket aztán országszerte közösen képviseltek. Ezeknek a követeléseknek a célja, hogy a ma és a holnap diákjai olyan körülmények között tanulhassanak, amely méltó, előremutató és eredményes jövőt hoz számukra. A követeléseket számos civil- és szakmai szervezet is támogatja. A problémájuk ugyanakkor, hogy hiába a tömegek tiltakozása országszerte és az oktatásban érintettek közös kiállása, a magyar közmédia nem számol be hitelesen és tényszerűen a pedagógusok és diákok követeléseiről.

A diákok, szülők és tanárok 9 pontos követelése:

• Érdemi és nyilvános párbeszédet az oktatás megújításáról! Hiteles tájékoztatást a kormány és a közmédia részéről!
• Szüntessék meg a pedagógusok lejáratását, az oktatási szereplők megfélemlítését! A kirúgott vagy leváltott tanárokat azonnal helyezzék vissza!
• Megbecsülést a pedagógusoknak!
• Érdekérvényesítő sztrájkjogot a pedagógusoknak!
• Felelős, hozzáértő oktatásirányítást! Önálló oktatási minisztériumot!
• Kisebb terhelést a diákoknak és a pedagógusoknak!
• Esélyteremtő, minőségi oktatást és nevelést mindenkinek – az óvodától az egyetemig!
• Versenyképes és értékálló bérezést az oktatásban dolgozóknak!
• Minőségi, 21. századi környezetet a tanuláshoz és a tanításhoz, neveléshez!
• Szakmai szabadságot és támogatást az oktatásban! Korszerű nemzeti alaptantervet! Szabad tankönyvválasztást!

A közmédia Kunigunda úti székházánál Hadházy Ákos független képviselő már egy hete tiltakozik, péntek délutánra pedig egy demonstrációt hirdetett. Lapunknak a Gulyáságyú podcast vendégeként arról a céljáról is beszélt, hogy ha nyitva hagynak egy ajtót, akkor vigyék be petíciót az MTVA épületébe.