A közmédia szerint a „béke” az Év szava

A közmédia szerint a „béke” az Év szava

A közmédia ellen és az Európai Ügyészségért tüntetnek az MTVA Kunigunda úti székházánál (Fotó: György Zsombor/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A béke kifejezést szavazta meg az „Év szavának” a közmédiának az anyanyelvi kultúra ápolására létrehozott Montágh Testülete – olvasható az MTI hírében. Érdekesség, hogy ez éppen egybevág azzal, hogy a kormány is rendszeresen hangsúlyozza „békepártiságát”.

Az MTVA Sajtó és Marketing Irodájának közleménye szerint a testület az „Év szava” megválasztásával arra törekszik, hogy minden évben kijelölje azt az egy szót, amely leginkább visszatükrözi az adott év meghatározó eseményeit és kihívásait.

A testület indoklása szerint Babits Mihály szavai – „Ó béke! béke!/legyen béke már/Legyen vége már!” – több mint száz év távolából 2022-ben különösen aktuálissá váltak és imádságként fogalmazódnak meg. A béke mellett a remény és a hit kifejezés kapta a legtöbb szavazatot.

Mint írták, a béke jelentése a magyar nyelv értelmező szótára szerint „az a viszony, illetve állapot, amely két vagy több olyan állam, nép között áll fenn, amelyek nincsenek háborúban egymással”. Emellett „valamely ország, nép, társadalom tagjai, csoportjai, osztályai közt nyugalmas állapot, békés viszonyok, egyetértés, amelyet nem zavar meg viszálykodás, politikai, társadalmi harc, ellenségeskedés”. Továbbá „valakinek, valaminek nyugodt, csendes, zavartalan (lelki-) állapota; a test vagy a lélek, a kedély, a lelkiismeret nyugalma, egyensúlya; békesség, zavartalanság, bántatlanság”.

A közmédia az ellenzék szerint az orosz narratívát közvetíti a háborúval kapcsolatos beszámolóiban, emiatt tüntettek is Kunigunda utcai székházuknál márciusban.

Címkék: MTVA, béke, év szava