A közmédia szerint ugyanúgy dolgoznak, mint minden más szerkesztőség a világon

A közmédia szerint ugyanúgy dolgoznak, mint minden más szerkesztőség a világon

A Magyar Televízió (MTV) Kunigunda utcai székháza Budapesten (Fotó: MTI / Beliczay László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az MTVA közölte, a BBC elvei alapján dolgoznak fel különböző témákat. A kiszivárgott belső levelezés szerint viszont hosszú az érzékeny területek listája, amelyek feldolgozásához felsőbb vezetői hozzájárulás szükséges.

Az EU és Brüsszel politikája, az egyházzal kapcsolatos ügyek, a migráció, de még az uniós országok parlamenti és önkormányzati választásai is abba a körbe tartoznak a közmédiában, amelyekkel csak előzetes vezetői hozzájárulással lehet foglalkozni – írta a Politico nevű lap brüsszeli kiadása.

A cikk a közmédiából kiszivárogtatott e-mailek alapján készült, ezekben többek között az áll, hogy a munkatársaknak tilos beszámolniuk a nemzetközi jogvédő szervezetek jelentéseiről, de például Greta Thunberg klímavédő aktivista tevékenységének feldolgozásához is csak előzetes hozzájárulás után foghatnak hozzá az állami médiában dolgozók.

A Politico szerint vannak olyan belső utasítások, amelyek szerint a fenti témák közül sok esetben még vázlatokat sem szabad készíteni, felsőbb vezetői engedély szükséges ahhoz, hogy valaki nekilásson egy-egy anyag kidolgozásához.

Vannak ugyanakkor olyan érzékeny témák is, amelyeken ugyan el lehet kezdeni dolgozni, ezek vázlatát azonban szintén el kell küldeni engedélyeztetésre.

Az állami média egyik alkalmazottja azt mondta a lapnak, hogy az újságírók nem tudják, hogy ki mondja ki a végső szót, ki enged zöld utat az esetlegesen érzékeny témát érintő javaslatoknak.

A belső e-mailekről készült képernyőfelvételeket egy névtelen forrás küldte el a lapnak, a levelek 2019 második felében íródtak.

A Politico szerint a levelek alátámasztják a Népszava korábbi értesülését, miszerint a közmédiában megtiltották, hogy megemlítsék az Amnesty International és a Human Rights Watch nevű nemzetközi jogvédő szervezetek jelentéseit.

A 24.hu megkereste az MTVA-t, ahol közölték „Az összeesküvés-elméleteken alapuló hazugságok helyett az alábbiakra hívjuk fel a figyelmet. A napi szerkesztőnek a hatályos belső kommunikációs szabályzat alapján témától függetlenül kell látnia minden anyagot és koordinálnia a Duna Médiaszolgáltató és az MTI között a napi tematikát. Az, hogy milyen téma, milyen formában, mekkora terjedelemben és a közmédia melyik felületén jelenik meg, az szerkesztői döntés kérdése, ugyanúgy, mint minden más szerkesztőségben a világon.”

A 444.hu-nak pedig ez a közleményt küldték el: „Ismét összehangolt sajtótámadást intéztek - ezúttal külföldi segítséggel - a közmédia ellen. A magát független hírforrásként hirdető Politico magyar újságírója egy cikket közölt a mai napon, amelyben a Magyar Távirati Iroda szerkesztőségi elvét firtatja, cenzúrát kiált egy hozzájuk eljutott belső levelezésre hivatkozva. A cikk megjelenésével egyidőben szinte percre pontosan egyszerre küldte el a közmédia felé a kérdéseit a Politico cikkére hivatkozva az Azonnali, az Index, és a 24.hu fake news oldalak. Összehangolt támadásuk célja a hiteles és higgadt tájékoztatás körüli zajkeltés, egy kicsinyes bosszú, mert a közmédia múlt heti anyagában leleplezte a fake news oldalak koronavírus-járvány körüli pánikteremtését. Ezeket az anyagokat összeesküvés-elméletekre alapozzák, legfontosabb céljuk pedig nem más, mint az emberek belső félelmeinek kiaknázására épülő olvasottság elérése. A közmédia a BBC szerkesztői és hírszerkesztési alapelveit követi. Azzal, hogy minket támadnak, általában ezeket az elveket támadják.”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.