A közmédiát félti a Médiatanács

A közmédiát félti a Médiatanács

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa közleményben hívta fel a politikai élet szereplőinek figyelmét arra, hogy a választási kampány hevében is fontos a józan hangvétel megőrzése, a szabad, sokszínű és kiegyensúlyozott tájékoztatás befolyásmentes fenntartása.

Az NMHH Médiatanácsa kedden azt közölte az MTI-vel, hogy az elmúlt napokban, az orosz-ukrán háború kitörése után a magyarországi nyilvánosság és média is korábban ismeretlen helyzettel szembesült. A szomszédunkban zajló tragikus események ráadásul egybeesnek a magyarországi országgyűlési választási kampánnyal. A médiának és különösen a közszolgálati médiának ilyen időkben kiemelt felelőssége van a megfelelő tájékoztatásban – hívták fel a figyelmet.

„Az elmúlt napokban politikai szereplők irányából súlyos kritika érte közszolgálati médiát és a média más szereplőit. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa álláspontja szerint ezek a megnyilvánulások alkalmasak lehetnek a közvélemény megtévesztésére és közhangulat indokolatlan felkorbácsolására" – fogalmaztak. A médiatanács hangsúlyozta azt is, hogy a kiegyensúlyozott és tárgyilagos tájékoztatás ebben az időszakban kiemelt jelentőségű minden médium, szakértő, politikai és közéleti szereplő részéről. Hozzátették, hogy a hatóság minden esetben az alkotmányos garanciák és a médiatörvény alapján jár el, a hozzá érkezett, a kiegyensúlyozatlanságra hivatkozó bejelentéseket a médiatanács ki fogja vizsgálni és megalapozott döntéseket fog hozni. – A médiatanács ezen túlmenően célvizsgálatot indít, amely bemutatja az országos elérésű, hírműsorokat szolgáltató televíziós csatornáknak a háborús helyzettel kapcsolatos tájékoztatási tevékenységét – közölték.

Mint ismert, korábban Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt és Ungár Péter, az LMP parlamenti képviselője is követelte, hogy a közmédia függessze fel orosz propaganda sugárzását. – Az MTVA által adásba engedett beszélgetések egyoldalú, kontextus nélküli orosz propagandaanyagok voltak. A televízió még kísérletet sem tett az eltérő szempontok bemutatására, vagy geopolitikai elemzésre, egyszerűen a Kreml álláspontját közvetítette. Ez az álláspont pedig nem mellékesen ellentétes az EU, a NATO és a magyar kormány álláspontjával is – közölte az ellenzéki politikus, aki a médiatanácshoz fordult

De ugyanebben a témában szólalt meg Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője, aki egyben az ellenzék médiaprogramjáért is felelős. Mint írta, „az állami tévé Spöttelével, Nógrádival és hasonló közveszélyes hazudozókkal harsogja az orosz háborús propagandát”.  Koltay Andrást, a médiatanács elnökének címezte, hogy ennek vessen véget, hiszen ő az, aki eltávolíthatja az MTVA vezérigazgatóját, a „hírhamisításban személyes tapasztalattal rendelkező Papp Dánielt, aki a munkáltatója a hazugság-gépezet további döntéshozóinak”.

 A Momentum TizenX pedig tiltakozásképp az éjjel azt festette az MTVA székháza elé, hogy „orosz propagandagyár".