A Kréta forráskóddal együtt egy „káromkodásszótár” is felkerült az internetre

A Kréta forráskóddal együtt egy „káromkodásszótár” is felkerült az internetre

Káromkodás mellőzésére felszólító jelzés. Forrás: Wikipedia / Benzoyl

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az egyik Kréta-rendszer dokumentációjában lévő fájlban több, mint 350 „tiltott” szót jegyeztek fel a készítők, melyeket a rendszeren belüli levelezésben nem szabad használni. A teljes Kréta forráskód a Githubon is fent van, ha valaki kíváncsi a rendszer működésére.

A Dirty.Words.xml nevű dokumentumban vannak felsorolva a tiltott szavak: olyan széleskörű a felsorolás, hogy valószínűleg a készítők szórakozásképpen próbálták összegyűjteni a kortárs magyar káromkodások irodalmi kincsét. A felsorolt szavakból igyekeztünk egy rövid ízelítőt összefoglalni, a szidások között szerepelnek avantgárdnak minősíthető kifejezések is, a közerkölcs érdekében csillaggal cenzúráztuk őket a felsorolásban:

F*spisztoly, K*tonszökevény, Ionizált f*szú, Inkubátor–szökevény, Hiperstr*ci, *bortuszmaradék, Animal-s*x-mániás, Kojak-f*szú, Nikotinp*tkány, Sz*rbojler, F*sz-emulátor, Rétó-román, stb.

A most kiszivárgott teljes szótár ITT érhető el.

Mint korábban megírtuk, adathalász támadás érte a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer (KRÉTA) fejlesztő cégét, így valamennyi diák összes, a KRÉTA-ban kezelt adata kiszivároghatott. A Telex információi szerint azonban nemcsak ezekhez, hanem a cég más adatbázisaihoz és a forráskódokhoz, illetve a fejlesztők belső kommunikációjához is hozzáférhettek. Ezt cégen belülről is megerősítették, a hírek szerint egy projektvezető kattintott egy fertőzött linkre egy átverős emailben, az ő adatait megszerezve férhettek hozzá belső adatbázisokhoz, és gyakorlatilag mindent elértek a cég rendszerein belül.