A krónikus betegségben szenvedő tanárok otthonról is taníthatnak

A krónikus betegségben szenvedő tanárok otthonról is taníthatnak

Maruzsa Zoltán az operatív törzs sajtótájékoztatóján 2020. április 9-én

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

31 iskolában van ma rendkívüli szünet, 210 helyszínen van tantermen kívüli digitális munkarend, 15 esetben az egész iskolát érinti. 202 óvodában is rendkívüli szünet van – mondta Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs hétfői tájékoztatóján..

Az esetek 51 százalékában 1 fő fertőződik meg, 95 százalékban 1-5 fő, 53 olyan eset volt, ahol 10 fő fölé emelkedett a fertőzött diákok száma.

63 százalékban egy pedagógus fertőződött csak meg, 97 százalékban 1-5 között. 9 olyan eset volt eddig, ahol több mint 10 fertőzött pedagógus fertőződött meg – mondta. Az iskolák nem gócpontok – tette hozzá. Szerinte zökkenőmentes volt a középiskolák digitális oktatásra való átállása a múlt héten.

A kabinet lehetővé tette a pedagógusok akkreditált továbbképzéseinek online megszervezését, és megteremtette a jogi kereteit annak, hogy a pedagógusok minősítése is digitálisan történhessen – közölte.

Maruzsa Zoltán jelezte: hétfőn küldenek értesítést az iskoláknak arról, hogy a koronavírus szempontjából releváns krónikus betegségben szenvedő, és ennek alapján adókedvezményre jogosult pedagógusok kérésükre online oktathatnak, ha erre szakmailag képesek, az intézmény rendelkezésére áll a megfelelő digitális háttér, és biztosítják a tanulók felügyeletét az adott időszakban.

Azt is mondta, hogy készülnek a pedagógusok hetenkénti tesztelésére.

Müller Cecília arról beszélt, hogy egy adatszolgáltatási hiba miatt rossz adat került ki a mintavételek számáról a honlapra, azt hamarosan korrigálják. Biztos benne, hogy sokkal magasabb lesz a szám, mint amit reggel közöltek.

Hangsúlyozta, mindenkinek védekezni kell, be kell tartani a szabályokat. Nagyon nagy az egészségügyi dolgozók leterheltsége – mondta.

Hat szűrőbusz is munkába állt – tette hozzá Müller Cecília. Arról is beszélt, semmi szükség bevásárlási lázra. Hozzátette: Magyarország nagyon nehéz idők előtt áll, ezért arra kért, hogy fegyelmezett magatartásával mindenki segítse azokat, akik részt vesznek a védelem első vonalában. 

Tömegközlekedési eszközön és váróhelyen 210 személlyel szemben intézkedtek maszkviselési kötelezettség kapcsán a hétvégén. 14 vendéglóhely, üzlet ideiglenes bezárásáról döntettek, ebből 11 a fővárosban volt – mondta Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese.

Kereskedelmi üzletekben maszkviselés betartatása ügyében több szabálytalanságot is tapasztaltak. Cipőboltban, étteremben, internetkávézóban, lángososnál és piaci hentesnél is találtak maszkviselési szabálytalanságot, hét naponta bezárták ezeket a helyeket. A dunaújvárosi rendőrök jogszerűtlenül nyitva tartó fitnesztermet találtak.

Kijárási tilalom: a gyalogosforgalom gyér volt, péntek, és szombat éjjel minimális volt a közterületi gyalogosforgalom, így elsősorban autókat ellenőriztek. Ennek ellenére 1500 személlyel szemben intézkedtek a korlátozás megszegése miatt. 34 emberrel szemben a kutyasétáltatás 500 méteres szabályának megszegése, 87 személy ellen közterületi csoportosulás miatt intézkedtek.