A külügy nem tud róla, hogy Nazarbajev Magyarországon lenne

A külügy nem tud róla, hogy Nazarbajev Magyarországon lenne

Nurszultan Nazarbajev, volt kazah elnök, a

Fotó: Stephanie Lecocq / MTI /EPA

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem tud róla a külügyminisztérium, hogy a kazah összecsapások idején az országból elmenekülő Nurszultan Nazarbajev Magyarországon lenne. Ez a lehetőség azért merült fel, mert több magángép is elhagyta a közép-ázsiai országot, ezek közül az egyik Budapesten is leszállt.

„…Jelzett személy(ek) magyarországi tartózkodását megerősítő információ nincs a KKM birtokában” – írta a külügyminisztérium sajtóosztálya, kérdésünkre, hogy a kazah Nurszultan Nazarbajev Magyarországra érkezett-e családjával. Szijjártó Péter minisztériumának arról sincs tudomása, hogy Nazarbajevék kértek-e menedékjogot a magyar államtól, mivel ez a bevándorlási hivatalra tartozik. Mint kiderült, ideiglenes vagy vészhelyzeti útiokmányt sem adtak ki kazah állampolgároknak a zavargások idején. A külügy azt viszont elárulta, hogy a közép-ázsiai országból evakuált tucatnyi magyarral együtt három kazah állampolgár is érkezett hozzánk, a kimenekített magyarok családtagjaiként.

Mindez azért merülhetett fel kérdésként, mert január 5-én – aznap, amikor az első komoly fegyveres összecsapások kirobbantak Kazahsztánban – tíz magángép hagyta el az országot, és indult Oroszország, a Közel-Kelet vagy Nyugat-Európa irányába. Egyikük, egy Embraer Legacy 650-es, pedig rövid időre Budapesten is leszállt az Index találata szerint. Hogy kit szállított és hogy utasai leszálltak-e a fedélzetről a ferihegyi reptéren, arról nincs információnk.

A Kazahsztánt formális tisztségéből („a Nemzet Vezetője”) is teljhatalommal irányító Nurszultan Nazarbajev a zavargások kitörésekor családjával együtt menekült el országából. Hogy hova, arról biztosat nem tudni: az Azonnali.hu idézte a France24 értesüléseit, mely szerint a politikus az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Abu-Dzabiban lelt menedéket. Ezt az értesülést később Nazarbajev sajtótitkára próbálta megcáfolni, aki a Twitteren január 8-án arról írt, hogy vezető a róla elnevezett kazah fővárosban, Nur-Szultánban tartózkodik, és mindent megtesz az államrend helyreállításáért. Utóbbi azonban nem tűnik hiteles, megerősített információnak.

Érdemes felidézni, hogy Szijjártó Péter tárcája arról sem tudott hivatalosan semmit, hogy Nikola Gruevszki, a hazájában korrupciós ügyek miatt elítélt és körözött, volt észak-macedón miniszterelnök hogyan jutott el Magyarországra – bár német sajtóértesülések szerint a férfit Albániából már két magyar diplomata kísérte el Budapestig, nyilvánvalóan felsőbb utasításra.

A Nazarbajev-család mindenesetre gondolt a jövőre is: a hvg.hu idézi a Sunday Telegraph értesülését, mely szerint a diktátor lánya, Alija Nazarbajeva 300 millió fontnyi vagyont menekített már ki Nagy-Britanniába, Londonban pedig kastélyt és magánrepülőgépet vásárolt magának. Apja pedig a francia Riviérán szerzett meg kastélyokat.