A lakossági rezsidíjak kapcsán is döntött a kormány

A lakossági rezsidíjak kapcsán is döntött a kormány

Vezetéktartó oszlop, amelyen távvezetékeket feszítenek ki a Duna felett Magyarország és Szlovákia között, Gönyű közelében 2021. március 2-án (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Veszélyhelyzeti átmeneti ellátás révén juthatnak villamos energiához, ezzel az új évben is megőrizhetik működőképességüket az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult, szerződéssel nem rendelkező felhasználók – közölte az Energiaügyi Minisztérium kedd este az MTI-vel. Emellett a közlönyben megjelent veszélyhelyzeti kormányrendelet kimondja, hogy az átlagfogyasztás felett januártól érvényes lakossági áram- és gázárakat március helyett április végéig kell alkalmazni.

A munkahelyek megőrzése, a közszolgáltatások zavartalansága érdekében egyes versenypiaci fogyasztók jövő évi áramellátását új eszközzel igyekszik biztosítani a kormány – mutatott rá a minisztérium. A konstrukciót a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezése alapján az Energiaügyi Minisztérium dolgozta ki.

A kapcsolódó veszélyhelyzeti szabályozás 2022. december 13-án lép hatályba. Az érintett versenypiaci felhasználók az intézkedésnek köszönhetően január elsejétől sem maradnak villamos energia nélkül. A lehetőséggel azok az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult fogyasztók élhetnek, amelyek a jogszabály hatálybalépését megelőző napon nem rendelkeznek sem szerződéssel, sem elfogadott ajánlattal. Hozzátették: így értelemszerűen nem fogadhatók be azok a kérelmek sem, amelyek esetében a meglévő szerződést a kihirdetést követően mondanák fel. E körből is kizárólag azok a felhasználók igényelhetik az új tarifán alapuló ellátást, akiknek a 2022-es éves tényfogyasztása nem haladja meg a 2 GWh mennyiséget.

A feltételeknek megfelelő ügyfelek e-mail címük megadásával az MVM Next honlapján (https://mvmenergiakereskedo.hu) tehetnek nyilatkozatot 2022. december 19., hétfő éjfélig. A határidő jogvesztő.

Az áramellátásról január elsejétől egy egyszerűsített eljárásban, mintaszerződésben rögzített tartalommal, határozatlan időre létrejövő szerződés alapján gondoskodik a kereskedő. Az érintettek a villamos energiát havonta változó áron kapják, kifejezetten azzal a céllal, hogy ellátásuk a jövő évben is biztosított legyen. Mennyiségi limittel, biztosítékadási vagy előlegfizetési kötelezettséggel nem kell számolniuk. A jogosulatlanul igénylők vagy jogosultságukat hitelt érdemlően nem igazolók szerződése azonban felmondható, akár kötbér fizetésére is kötelezhetők – mutattak rá.

A konstrukciót bevezető veszélyhelyzeti kormányrendelet kimondja, hogy az átlagfogyasztás felett januártól érvényes lakossági áram- és gázárakat március helyett április végéig kell alkalmazni. 2023 első felében tehát nem a két negyedévre, hanem előbb négy, a folytatásban pedig két hónapra, májusra és júniusra rögzítik a legfontosabb energiahordozók rezsicsökkentett szinten túli tarifáit. A fűtési szezon utolsó hetei így nem lógnak ki a következő árszabási időszakból, ami megkönnyíti az előzetes költségszámítást, a fogyasztás megtervezését a családok számára – írta a minisztérium.