A legfőbb ügyész szerint Szijjártó Péter luxusjachtozása nem minősül bűncselekménynek

A legfőbb ügyész szerint Szijjártó Péter luxusjachtozása nem minősül bűncselekménynek

Szijjártó Péter külügyminiszter a luxusjachton Fotó: Németh Dániel Atlatszo.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A Központi Nyomozó Főügyészség a kérdésével érintett tárgyban egy magánszemély által tett feljelentést elutasított, mivel a rendelkezésre álló adatokból kitűnt, hogy a feljelentett cselekmény nem bűncselekmény – válaszolta Polt Péter legfőbb ügyész Vadai Ágnes DK-s képviselő írásbeli kérdésére Szijjártó Péter luxusjachtozása kapcsán.

Mint ismert, miközben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalának bejegyzései szerint az irodájában dolgozott, az Átlátszó.hu Horvátországban, egy luxusjachton fotózta le a külügyminisztert. A portál azt írta, hogy Szijjártó augusztus 16-án, vasárnap a NER-közeli milliárdos Szíjj László máltai offshore cége tulajdonában álló Lady MRD nevű luxusjachton időzött. Mivel a szóban forgó jármű bérleti díja messze meghaladja a miniszter anyagi lehetőségeit, bárki jogosan tehette fel a kérdést, vajon miből és hogyan fizette az utazását. Ha pedig nem magának fizette, az vajon azt jelenti, hogy elfogadta egy olyan vállalkozó meghívását, akit a kormány állami megbízásokkal hizlalt hatalmasra, ez esetben pedig felmerül-e a korrupció gyanúja?

A számos további kellemetlen kérdést felvető hajóút komoly hullámokat vert, Szijjártót feljelentették, a Párbeszéd lemondásra szólította fel a külügyminisztert, akit azonban Vona Gábor megvédett, Gulyás Gergely szerint pedig mindenkinek a saját döntése, hogy hol nyaral. A közéleti festészetéről is elhíresült DrMáriás különleges festménnyel ünnepelte a miniszter pihenését, a Kötöttfogás résztvevői pedig arról beszéltek, hogy Szijjártó máshol megbukott volna.

Vadai Ágnes „Szükséges kivizsgálni azt, hogy Szijjártó Péter magánszemély fizetett-e bérleti díjat, az állami közbeszerzésekben érdekelt Szíjj László tulajdonában lévő Lady MRD luxusjachtért?” címmel tett fel kérdést Polt Péternek. A levél alapján arra szeretett volna választ kapni, hogy vajon sértett-e törvényt a jachtozással Szijjártó Péter.

Poltá Péter válasza egyértelmű: Szijjártó Péter jelenléte a luxusjachton – amelyre egyébként egyelőre semmilyen elfogadható magyarázat nem érkezett a kormány részéről – szerinte nem minősül bűncselekménynek.