A lengyel nagykövet meglepőnek nevezte Szijjártó moszkvai és minszki tárgyalásait

A lengyel nagykövet meglepőnek nevezte Szijjártó moszkvai és minszki tárgyalásait

Sebastian Keciek, Lengyelország budapesti nagykövete beszédet mond a Farkas Gábor zongoramûvész előadásában Fryderyk Chopin és Liszt Ferenc mûveit játszó okospad átadásán Budapesten, a Városligetben, a magyar-lengyel barátság napján, 2023. március 23-án. (MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lengyelország meglepődött azon, hogy a magyar külügyminiszter, Szijjártó Péter Minszkben és Moszkvában tárgyalt az elmúlt napokban, hetekben – jelentette ki szerdán este Lengyelország budapesti nagykövete a 24.hu beszámolója szerint. Sebastian Keciek szerint a magyarországi diplomáciai közösség más tagjai is meglepődtek Szijjártó oroszországi és fehéroroszországi tárgyalásain.

A portál kérdésére Keciek hangsúlyozta: nem bírálni akarta a magyar külügyminisztert, csak meglepték ezek a lépések.

Azt elismerte, hogy a lengyel-magyar kapcsolatok „lehűltek” az Ukrajna ellen indított orosz háború kitörése óta,  ezért ő maga sokkal nehezebb helyzetben van, mint elődei, mióta egy éve átvette a budapesti lengyel képviselet irányítását.

Keciek arról is beszélt, hogy véleménye szerint Magyarország nem használja ki az Egyesült Államok által támogatott kelet-közép-európai Három Tenger Kezdeményezésben rejlő lehetőségeket, amivel fedezni lehetne a magyar gázfogyasztást lengyel, horvát és román kikötőkön keresztül, ezzel is csökkentve az orosz importtól való függést.

Elárulta azt is, hogy a lengyel kormány várakozása az volt, hogy a 2022-es országgyűlési kampány lezárultával változik majd a magyar kormány álláspontja Ukrajnával kapcsolatban, azonban ez nem történt meg.

Arra is fény derült a fórumon, hogy még a háború kitörése előtt Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök tárgyalt több ország vezetőjével is és felderítési jelentésekre hivatkozva Budapestet is figyelmeztette, hogy orosz támadás várható.

A nagykövet kérdésre megerősítette a lengyel álláspontot a háború befejezésével kapcsolatban: csak akkor lehet vége a konfliktusnak, ha Moszkva kivonul az általa megszállt ukrán területekről.

A nézetkülönbségek ellenére az együttműködés folytatódik, szerinte évszázados hagyományai vannak a lengyel-magyar barátságnak.