A „Lex-Parragh” visszavonását kéri a budapesti iparkamara

A „Lex-Parragh” visszavonását kéri a budapesti iparkamara

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke beszédet mond a kamara gazdasági évnyitóján az InterContinental Budapest szállóban 2020. március 10-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

7+1 pontos javaslatot tett le az asztalra a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a katára vonatkozó jogszabályok módosítására, amelyet több mint hatezer budapesti vállalkozás véleményére alapozva készítettek – írta a Hvg.hu. A javaslatot azután fogalmazták meg, hogy egy – Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke által javasolt – új törvény szerint ha egy katás egyéni vállalkozó 3 millió forint fölött számláz ugyanannak a megrendelőnek, akkor a számlát befogadónak a különbözetre 40 százalékos különadót kell befizetnie. 

A BKIK közleményében azt írták, az adónemmel kapcsolatos egyik legmarkánsabb anomália, hogy miközben 2013-ban a kata adómértéke nagyjából az akkori minimálbér után fizetett adóterhek 80 százalékának felelt meg, időközben a minimálbér és annak adóterhei is csaknem duplájára nőttek, a 6 millió forintos kata plafon szintén megduplázódott 12 millióra, de a tb-terheket is tartalmazó kata adómértéke nem változott. 

A kamara a következőket javasolja:

  1. állítsák vissza a szabálykövető katások megbecsülését,
  2. erősítsék meg az ellenőrzést,
  3. harmonizálják a katát a munkajövedelmek rendszerébe, hogy tartósan fenntartható legyen,
  4. 5 millió forint bevételig maradjon a jelenlegi adóteher, a fölött vezessenek be egy 15 százalékos új adómértéket, azonban a pluszbefizetésért járjon több tb-jogviszony is,
  5. járjon családi kedvezmény a főállású katásoknak is,
  6. legyen zéró tolerancia a bújtatott foglalkoztatásra,
  7. kettő helyett három feltételhez legyen kötve a hétből a kata választása,
  8. vonják vissza a „Lex Parragh” néven elhíresült 3 millió forintos szabályt.

A BKIK egyébként korábban jelezte: semmilyen egyeztetés nem előzte meg a több százezer katás vállalkozót érintő adószigorítást, az MKIK nevében egyedül Parragh László képviselte a vállalkozók véleményét.